Geçtiğimiz günlerde Fransa, İspanya ve Portekiz aynı anda elektriksiz kaldı. Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde, büyük şehirler bir anda karanlığa gömüldü.
Resmî açıklama kısaydı “Teknik arıza, araştırılıyor” ama gerçekten öyle miydi? Yıllardır enerji altyapısıyla övünen bu ülkelerde, aynı anda böylesi bir çöküş üstelik tam da İspanya’nın Filistin’i resmen tanıdığını açıkladığı, İsrail’le silah anlaşmasını iptal ettiği günlerde. Tesadüf mü? Yoksa açık bir mesaj mıydı?
İspanya’nın bu çıkışı İsrail’den sert tepki aldı. Diplomatik tansiyon yükselirken, Avrupa’nın güneyinde birden fiş çekildi. Bu sırada Madrid metrosunun duvarlarında büyük puntolarla yazılmış “Agenda 2030” ifadeleri gözlerden kaçmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllardır tekrarladığı kavramlar yeniden gündeme geldi “yeni dünya düzeni, yeşil dönüşüm, dijital vatandaşlık..” O zaman soralım, bu kesinti gerçekten bir teknik arıza mıydı? Yoksa küresel güçler, itiraz edenlere “istediğimiz anda sisteminizi durdurabiliriz” mi demek istedi?
Her büyük olayın ardından iklim değişikliği gündeme getiriliyor: “Aşırı hava olayları, güneş fırtınaları, sistem aşırı yüklendi…” Peki, gerçekten öyle mi? Yoksa iklim artık uluslararası politikada bir baskı aracına mı dönüştü? Bir adım daha ileri gidelim “yeşil ve sürdürülebilir” görünen bu politikalar, acaba yeni bir kontrol mekanizması mı? Enerjiyi elinde tutan, dünyanın geri kalanına hükmeder. Bu kesintiler de bir güç gösterisi olabilir mi?
Mesele sadece elektriğin kesilmesi değil. Mesele, bu fişi kimin çektiği ve neden çektiği. Demokrasi, özgürlük, enerji güvenliği gibi kavramlar yeniden tanımlanıyor. Kurallar sessizce ama kararlılıkla değişiyor. Biz ise hala haber bültenlerinde “Avrupa’da elektrikler kesildi” başlıklarını okuyup geçiyoruz. Peki ya bu sadece bir teknik arıza değilse?
Ya bu bir prova ise? Ya bugün fişi Avrupa’da çektilerse, yarın başka bir coğrafyada neden olmasın? Her şeyin dijitale taşındığı, doğalgazın fişinin uzaktan kapatılabildiği, elektriğin merkezden kesilebildiği bir dünyada. Ne kadar özgürüz gerçekten? Ve ne kadar hazırlıklıyız? Kendi fişini başkası çekmesin diye, önce sistemi sorgula..