Depremzedelere müjde! Hibe desteği geliyor…

Depremzedelere müjde! Hibe desteği geliyor…
Yayınlama: 06.10.2023
A+
A-

6 Şubat’ta yaşanan depremlerde binaları orta ve daha fazla derecede hasar gören gerçek veya tüzel kişi maliklere, hibe ve yapım kredisi destekleri sunulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde orta ve üzeri hasarlı binalara sahip gerçek veya tüzel kişi sahiplerine hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.

Bu karar çerçevesinde, konutlar için 750 bin TL’ye kadar kredi desteği sunulacak, ahırı olan konutlar için ise bu miktar 1 milyon TL’ye çıkacak. Ayrıca iş yerleri için ise 400 bin TL’ye kadar kredi desteği verilecek. Hibe yardımı ise nakit olarak konutlar için 750 bin TL’ye kadar sağlanacak ve iş yerleri için bu miktar 400 bin TL’yi aşmayacak.

Şartlar ne kimlere verilecek?

Resmi Gazete’de yayınlanan karara ilişkin genel hükümler ve hak sahipliği şartları şunlar:

  • 7269 sayılı Kanun (Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun) kapsamında hak sahibi olan ve aynı Kanun kapsamında kredi ve konut yardımı alan kişilere, bu Karar çerçevesinde hibe ve kredi verilmeyecektir.
  • Bu karar çerçevesinde, maliklere bir konut ve bir iş yeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilecektir. Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi alınabilecektir. İnşaat yapımı için verilecek hibenin yanı sıra, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması gibi inşaatla ilgili işler için de hibe verilecektir.
  • Orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen inşaat halindeki yapı sahiplerine de hibe ve yapım kredisi verilecektir. Hasar gören bir yapının birden fazla sahibi veya müşterek mülkiyeti varsa, yine aynı şekilde hisseli olacak şekilde sadece bir konut veya iş yeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi sağlanacaktır.
  • Bir kişinin ölümü halinde, hak sahipliği hakları mirasçılara geçecektir. Mirasçılar birden fazla ise, birlikte hak sahibi olarak kabul edilecektir. Yeni yapılan uygulamalara yönelik olarak, ilgili idareler ve kuruluşlar tarafından yapılacak tüm işlemler, tapuda son kayıtlı malik adına gerçekleştirilecektir. Ayrıca, hasar gören bir taşınmazı afetten sonraki satış veya devir yoluyla edinen üçüncü şahıslar da hak sahibi olarak kabul edilecektir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.