Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya kararı sonrası açıklama: “Devreye gireceğiz!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya kararı sonrası açıklama: “Devreye gireceğiz!”
Yayınlama: 17.07.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’na dair kararının ardından Putin’le görüşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleri ziyareti öncesinde havaalanında açıklamalarda bulundu. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasının durdurulması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bu konuyu görüşeceğini ifade etti.

Suriye ile normalleşme adımları hakkında da konuşan Erdoğan, sorunlar aşılırsa Esed’le yüz yüze görüşebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Suriye’de Esed, maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Biz orada terörle mücadele ediyoruz” diye konuştu.

 

“Rusya’nın Tahıl Koridoru kararı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması kararını askıya almasının ardından konuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Biliyorsunuz, Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaların daha fazla drama yol açmaması için yoğun çaba harcıyoruz. Birinci yılına girmek üzere olduğumuz Karadeniz girişimi önemli bir diplomatik başarı olarak şimdiden tarihe geçmiştir. Girişim sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi. Gelir seviyesi düşük birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmesinin önüne geçildi. Diplomatik gayretlerimizi son günlerde yoğunlaştırdık. Girişimin bu noktaya gelmesine katkıda bulunan tüm taraflara teşekkür ediyorum. Bugün yapılan açıklamaya rağmen Rusya Devlet Başkanı dostum Putin’in insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım, muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Biz de seyahatten döner dönmez Sayın Putin’le görüşme yapacağım. Ağustos ayında bir araya geldiğimizde tüm bu gelişmeleri ele alacağız.

 

“Suriye ile normalleşme adımları”

Suriye ile normalleşme adımlarına yönelik politikalara müsait olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’yle kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Dörtlü zirveler yapılsın ama biz Beşşar Esed’le de görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Onların bize yaklaşım tarzı önemli. Suriye’de Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Sınırlarımızda teröristler varken biz nasıl çıkarız? Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Onun için de adil yaklaşım arıyoruz. Bu adil yaklaşım olduktan sonra mesele yok, bunların hepsini aşarız.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.