Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan İzmir uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan İzmir uyarısı!
Yayınlama: 24.02.2023
A+
A-

Kanal D canlı yayınında konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Türkiye’de beklenen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Görür, İzmir’in deprem riskine dikkat çekti.

“İzmir’e dedim ki; bilim insanları sizi de uyarıyor. Aynen İstanbul’u uyardığımız gibi, yıllarca Maraş’ı uyardığımız gibi Hatay’ı uyardığımız gibi ve Elazığ’ı uyardığımız gibi.” diyen Prof. Görür, depreme hazır olma çağrısında bulundu:

Bütün Türkiye’ye haykırarak bunu söylüyorum. Fay tartışmasını bırakın, ne zaman nerede olacağını bırakın, İstanbul nasıl olur, neresi yıkılır, orası mı sağlam, burası mı demeyi bırakın. Bu deprem gelirse on binleri telef edecek ve bu bilimsel gerçeklilik. Artık İstanbul’u İzmir’i depreme nasıl hazırlayabiliriz, ne yöntemler yapabiliriz bu belli. Depreme dirençli kentler haline getirelim.

‘Bu parça er ya da geç kırılacak’

Doç. Dr. Doğan Kalafat da, beklenen büyük İstanbul depremini değerlendirdi.

“Depremlerin önceden belirlenmesi bilimsel ve teknolojik olarak mümkün değil” hatırlatmasında bulunan Doç. Dr. Kalafat, “Depremin ne zaman olabileceğine dair istatistik yaparak deprem katalogları kullanarak büyük depremlerin tekrarlanma periyodlarına bakıyoruz. Şöyle bir istatistik oluyor 30 yılda yüzde 64, 50 yılda yüzde 75, 90 yılda yüzde 95 olasılıkla 7’nin üzerinde bir deprem olabilir bölgede ama bu hiçbir zaman bu tarihler arasında deprem olacağını ifade etmiyor. Bu yalnızca bize sizin yaşadığınız coğrafyada depremin tehlikesi vardır ve zamanı iyi değerlendirin mesajını veriyor” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kalafat, sözlerini şöyle tamamladı:

Bizim özellikle odaklandığımız Silivri açıklarından başlayan bir parça. Bu aslında, mevcut olan depremlerden daha küçük bir deprem. Zemini ağırlıklı olarak batı ve doğu ucunda olan, kötü yapılar yıkılacaktır, en azından ağır hasar alacaktır. Marmara’da sismik boşluk diye tanımlanan bir parça var ve bu parça er ya da geç kırılacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.