Aynı Dere Taştı, Aynı Çile Yaşandı: 20 Yıllık Yönetim Havza’yı Yine Felakete Teslim Etti
Samsun’un Havza ilçesi akşam saatlerinde bastıran kuvvetli sağanak yağışın ardından adeta göle döndü. Hacı Osman Deresi’nin taşmasıyla meydana gelen sel felaketinde ilçe merkezi sular altında kalırken, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Caddelerin çamurlu bir nehre dönüştüğü ve araçların sel sularına kapılarak sürüklendiği o dehşet anları kameralara yansıdı.
CADDELER NEHİR OLDU, ARAÇLAR SULARA GÖMÜLDÜ
Taşkının boyutu, olay yerinden çekilen cep telefonu kameralarına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, ilçe merkezinin adeta bir afet bölgesine döndüğü, caddelerin çamur deryası ve moloz yığınlarıyla kaplandığı görülüyor. Selin en çok vurduğu Cumhuriyet Meydanı civarı ile Çay ve Bahçelievler mahallelerinde su seviyesinin araçların camlarına kadar yükseldiği kameralara yansıdı. Park halindeki birçok otomobil ve hafif ticari araç, şiddetli akıntıya dayanamayarak sel sularına kapılıp sürüklendi.

VATANDAŞLARIN ÇARESİZ MÜCADELESİ
Aniden bastıran sel suları karşısında hazırlıksız yakalanan esnaf ve vatandaşlar büyük panik yaşadı. Dükkanlarına ve evlerine su girmesini engellemeye çalışan ilçe sakinleri, kendi imkanlarıyla sulara karşı amansız bir mücadele verdi ancak çamurlu akıntının şiddeti karşısında çaresiz kaldı. İhbarlar üzerine bölgeye AFAD, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Havza ilçe belediyesine bağlı çok sayıda itfaiye ve iş makinesi sevk edildi. Ekipler, mahsur kalan vatandaşları kurtarmak ve tıkanan rögarları açarak suyu tahliye etmek için bölgede yoğun bir çalışma başlattı.

1988’DE YAŞANAN FELAKET 2026’DA YENİDEN KAPIDA
Öte yandan yaşanan bu felaket, Havzalıların hafızalarındaki acı bir hatırayı yeniden canlandırdı. İlçede 1988 yılında da yine Hacı Osman Deresi’nin aşırı yağışlara dayanamayıp taşması sonucu büyük bir sel felaketi yaşanmış ve ilçe ağır hasar almıştı. Yıllar sonra aynı derenin aynı yıkımı getirmesi, altyapı ve dere ıslahı tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı.

20 YILDIR AYNI YÖNETİM AMA DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK
Yaklaşık 20 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimindeki Havza’da yaşanan bu tablo, vatandaşların tepkisini daha da büyüttü. İlçede yıllardır altyapı yatırımlarının yetersiz kaldığı, özellikle dere ıslahı, yağmur suyu tahliye sistemi ve taşkın önleme projelerinin gerektiği şekilde yapılmadığı yönündeki eleştiriler yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar, her yağmurda aynı korkuyu yaşadıklarını belirterek, “20 yıldır aynı yönetim var ama Havza’nın kronik sorunları çözülmedi. Her seçim döneminde verilen sözler unutuldu. Bugün yaşanan felaket göz göre göre geldi” diyerek tepkilerini dile getirdi. Özellikle Hacı Osman Deresi çevresinde yıllardır gerekli önlemlerin alınmadığını savunan ilçe sakinleri, altyapı eksikliklerinin bu felaketin en büyük nedeni olduğunu ifade etti. Selin ardından ortaya çıkan manzara ise milyonlarca liralık kamu yatırımının ve vatandaş emeğinin birkaç saat içinde yok olduğunu gözler önüne serdi.

“BU SADECE DOĞAL AFET DEĞİL, İHMALİN SONUCU”
Uzmanlar ve vatandaşlar, yaşananların yalnızca yoğun yağışla açıklanamayacağını belirterek, şehir planlaması, altyapı eksikliği ve dere yataklarının yeterince rehabilite edilmemesinin felaketin boyutunu büyüttüğünü ifade ediyor. Havza’da yıllardır çözülmeyen altyapı problemleri nedeniyle her büyük yağışın ilçede korkuya dönüştüğü belirtilirken, vatandaşlar artık kalıcı çözüm ve ciddi yatırımlar istiyor.

Bölgede hasar tespit ve su tahliye çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Haber : Talat TOSUN / SAMSUN/ HAVZA