İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ahbap Derneği’ne yönelik yürütülen soruşturmada yeni bir aşamaya geçildi. Daha önce dernek hakkında verilen yönetim kayyumu kararının ardından, derneğin iştiraki konumundaki 13 şirket ile iktisadi işletmenin yönetimi de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi.
Soruşturma kapsamında, aralarında derneğin kurucusu Haluk Levent’in de bulunduğu 28 şüpheli hakkında yürütülen adli süreç devam ederken, başsavcılığın talebi üzerine İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği yeni tedbir kararları aldı.
Mahkeme, Ahbap Derneği’nin tüm mal varlığı üzerindeki idare yetkisinin yönetim kayyumuna devredilmesine hükmetti. Kararda, derneğin faaliyetlerinin sona erdiği, hesapları ile mal varlıkları üzerine tedbir uygulandığı ve fesih sürecinin başlatıldığı belirtildi.
Öte yandan, soruşturma kapsamında derneğe bağlı faaliyet gösteren iktisadi işletme ve şirketler için de ayrı bir karar alındı. TMSF’den yapılan açıklamada, Ahbap Derneği’nin iştiraki konumundaki şirketlere kayyum olarak Fon’un atandığı bildirildi.
Mahkeme kararı doğrultusunda derneğin taşınmazları, araçları ve banka hesaplarında bulunan nakdi varlıkların yönetimi için bağımsız yönetim kayyumu olarak Avukat Rıdvan Can, Avukat Mustafa Göktuğ Kaya ile Prof. Dr. Ahmet Kasım Han görevlendirildi. Böylece derneğin yönetimi ile iştirak şirketlerinin yönetimi farklı kayyum mekanizmaları tarafından yürütülecek.
Mahkeme kararı kapsamında TMSF’nin kayyum olarak görevlendirildiği şirket ve iktisadi işletmeler şu şekilde sıralandı:
Soruşturmaya ilişkin adli süreç İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde devam ediyor. Mahkeme tarafından verilen tedbir ve kayyum kararları uygulanırken, şüpheliler hakkındaki yargılama süreci tamamlanıncaya kadar masumiyet karinesinin geçerliliğini koruduğu hatırlatılıyor.