ABD’nin çok katmanlı füze savunma projesi Altın Kubbe kapsamında geliştirilen uzay tabanlı önleyici sistemler, ilk tasarım ve bileşen testlerini başarıyla tamamladı.
Altın Kubbe programını yöneten ABD Uzay Kuvvetleri Generali Michael Guetlein, uzay tabanlı önleyici sistemlerin geliştirme sürecindeki dört aşamadan ilkinin tamamlandığını açıkladı. “Gate One” olarak adlandırılan bu aşamada sistem tasarımları oluşturuldu ve bileşen düzeyinde testler gerçekleştirildi. Test edilen donanımların teknik ayrıntıları ise güvenlik gerekçesiyle kamuoyuyla paylaşılmadı.
Guetlein ayrıca Altın Kubbe programı kapsamında iki ayrı entegre füze savunma testinin yapıldığını bildirdi. Testlerden birinin New Mexico eyaletindeki White Sands Füze Test Sahası’nda gerçekleştirildiğini belirten Guetlein, komuta-kontrol altyapısı, sensör ağı ve önleme unsurlarının mevcut tehditlere karşı birlikte çalışabilme kabiliyetinin sınandığını söyledi. Ancak bu çalışmaların, sistemin tamamlandığı veya uzayda başarıyla füze önlediği anlamına gelmediğini vurguladı.
Programın ikinci aşamasında uzaya gönderilebilecek bir sistemin üretilmesi, üçüncü aşamasında bu sistemin yörüngede çalıştığının gösterilmesi planlanıyor. Son aşamada ise uzay tabanlı önleyicilerin Altın Kubbe’nin daha geniş savunma mimarisiyle birlikte çalışması test edilecek.
ABD Uzay Kuvvetleri, program için 12 şirketle toplam potansiyel değeri 3,2 milyar dolara ulaşan geliştirme anlaşmaları imzaladı. Alçak Dünya yörüngesinde konuşlandırılması planlanan önleyicilerin balistik ve hipersonik füzeleri farklı uçuş aşamalarında etkisiz hâle getirebilmesi hedefleniyor. İlk kabiliyet gösteriminin 2028’de yapılması öngörülüyor.