Trump’tan Kanadalı şirketlere tarife resti

Trump’tan Kanadalı şirketlere tarife resti
Yayınlama: 31.08.2026
A+
A-

Trump: “Derhal ABD’ye taşının”

BD Başkanı Donald Trump, Kanada ile devam eden ticaret gerilimi sırasında ABD pazarında faaliyet gösteren Kanadalı şirketlere çağrıda bulundu. Şirketlerden üretim ve faaliyetlerini ABD’ye taşımalarını isteyen Trump, bunu yapanların gümrük vergisi ödemeyeceğini söyledi.

“ABD’ye hemen taşının”

Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, “Amerika ile iş yapan tüm Kanadalı şirketler derhal ABD’ye taşınsın” ifadelerini kullandı.

Kanadalı şirketlerden bazılarının geçmiş yıllarda ABD’den ayrıldığını savunan Trump, bunun önceki Amerikan yönetimlerinin politikalarından kaynaklandığını öne sürdü.

Gümrük vergisinden muafiyet vadetti

Trump, faaliyetlerini yeniden ABD’ye taşıyan şirketlerin gümrük vergileriyle karşılaşmayacağını belirterek, “Geri döndüğünüzde tarife yok” mesajını verdi.

Ancak ABD Başkanı, çağrısında şirketlerin hangi tarihe kadar taşınması gerektiği veya muafiyetin hangi koşullarda uygulanacağı konusunda ayrıntılı bir düzenleme açıklamadı.

Otomotiv sektörü baskı altında

Trump’ın açıklaması, ABD’nin Kanada’dan ithal edilen otomobillere yönelik gümrük vergisini 1 Ocak 2027’den itibaren yüzde 50’ye çıkarma planının tartışıldığı dönemde geldi.

Söz konusu tarifenin özellikle Kanada’da üretim yapan Toyota, Honda ve General Motors gibi otomotiv şirketlerini ve iki ülke arasındaki bağlantılı tedarik zincirlerini etkilemesi bekleniyor. Kanada’nın otomotiv sektörü yüz binlerce kişiye istihdam sağlıyor.

Kanada ile ticaret gerilimi sürüyor

Washington yönetimi, uyguladığı tarifelerin üretimi ve istihdamı ABD’ye geri getirmeyi amaçladığını savunuyor. Kanada ise Amerikan tarifelerine ek vergilerle karşılık verirken iki ülke arasındaki ticaret görüşmeleri devam ediyor.

Kanada hükümeti ve sektör temsilcilerinden, Trump’ın son taşınma çağrısına ilişkin kapsamlı bir yanıt henüz açıklanmadı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.