Fransa’daki sokak olaylarında Japon anime karakterlerinin kostümleriyle yapılan yağmalar, X (Twitter) platformunda kıtalararası bir hesaplaşmaya dönüştü. Fransa ve Japonya arasındaki gerilime Çin’in dahil olmasıyla büyüyen tartışma, bir Türk kullanıcının paylaştığı mizahi kedi görseliyle tam bir sanal dünya savaşına dönüştü; Tayvan ve Hindistan da cepheye katıldı.
FRANSA’DA BAŞLADI, JAPONYA İSYAN ETTİ
Ekim 2026’da Paris sokaklarında One Piece, Naruto ve Jujutsu Kaisen kostümleriyle yürüyen protestocuların manga dükkanlarını yağmalaması Japonya’da büyük bir öfkeye neden oldu. Japon kullanıcıların, “Kültürümüzü yağma ve şiddet için kullanıyorsunuz” tepkisiyle başlayan tartışmaya, tarihsel husumeti fırsat bilen Çin menşeli hesaplar da Fransız eylemcilerin safında yer alarak dahil oldu ve kriz Asya-Avrupa eksenli bir dijital çatışmaya evrildi.
MASUM BİR KEDİ GÖRSELİ TÜRKİYE’Yİ SAVAŞA SOKTU
Karşılıklı suçlamaların havada uçuştuğu bu kaosa Türkiye’nin girişi oldukça ilginç bir şekilde oldu. Bir Türk kullanıcının tartışan Çinli hesapları tiye alan mizahi bir kedi görseli paylaşması ve ‘Lele’ isimli Çinli bir kullanıcının bu paylaşımı alıntılayarak hedef göstermesiyle olay çığırından çıktı. Binlerce Türk kullanıcısının topluca Çinli hesaplara karşılık vermesiyle başlayan görsel ve metin savaşına, kısa sürede Çin karşıtı cepheden Tayvan ve Hindistan da destek verince olay 6 ülkenin karıştığı devasa bir küresel polemiğe dönüştü.
GİZEMLİ ÇİN HESAPLARININ SIRRI NE?
X’te milyonlarca etkileşim üreterek ortalığı karıştıran bu Çinli hesapların varlığı ise resmi istatistiklerle büyük bir çelişki yarattı. Statista’nın verilerine göre, platformu en çok kullanan ilk 20 ülke arasında Çin bulunmuyor. Uzmanlar, ana karadaki kullanıcı sayısının çok düşük olmasına rağmen yaşanan bu anormal görünürlüğü iki nedene bağlıyor: Ya platformun otomatik çeviri algoritması Hong Kong gibi bölgelerdeki hesapları küresel akışta daha görünür kılıyor ya da kapatılan eski hesapların yerine yeni nesil manipülatif bot ağları devreye sokuldu.