ABD ‘Husileri’ bir kez daha vurdu

ABD ‘Husileri’ bir kez daha vurdu
Yayınlama: 13.01.2024
A+
A-

Çatışmalar tırmanırken ABD, Yemen’deki Husilere karşı yeni saldırılar başlattı.

Saldırı, ABD ve İngiltere’nin İran bağlantılı grubun tesislerine düzenlediği baskınların protestolara ve misilleme çağrılarına yol açmasından bir gün sonra gerçekleşti.

ABD, İran destekli grubun tesislerine yönelik bir dizi saldırıya misilleme yapacağı konusunda uyarmasının ardından üst üste ikinci gün Yemen’deki Husilere yeni saldırılar başlattı.

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tomahawk füzelerinin ABD Donanması’na ait USS Carney’den Husilerin radar bölgesine ateşlendiğini söyledi.

ABD ve İngiltere’nin, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari ve askeri gemilere saldırmasını engellemek için Yemen genelindeki Husi askeri tesislerini karadan ve denizden hedef alan bir saldırı barajı başlatmasının ardından yapılan bir “takip eylemi” olarak tanımlandı.

Yemen’in başkentinden bildiren Al Jazeera muhabiri Muhammed el-Attab, “Bu patlamaları duydum ve birçok kişi sosyal medyada başkent Sana’da güçlü patlamalar duyduklarını söyledi” dedi.

Husilerin enformasyon sekreter yardımcısı Nasreddin Amer, Al Jazeera’ye ABD’nin gece saldırısının herhangi bir hasar veya can kaybına yol açmadığını söyledi.

Amer, “Herhangi bir yaralanma, maddi ve insani kayıp yaşanmadı” dedi ve Husilerin “güçlü ve etkili bir tepkiyle” geri döneceğini sözlerine ekledi.

Bu arada Husi sözcüsü Muhammed Abdulsalam, Reuters haber ajansına ABD saldırısının İsrail bağlantılı gemilere saldırı düzenlemekten caydırmayacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü daha fazla saldırı emri verebileceği konusunda uyardı. Bu çirkin davranışı sürdürmeleri halinde Husilere karşılık vereceğimizden emin olacağız.”

Biden yönetimi, Husileri ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2021 yılındaki “yabancı terör örgütleri” listesinden çıkarmıştı. Kendisine “terörist” teriminin artık hareketi tanımlayıp tanımlamadığı sorulduğunda şöyle dedi: “Öyle olduklarını düşünüyorum.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.