Borrell: “İsrail Hamas’ı fonluyor”

Borrell: “İsrail Hamas’ı fonluyor”
Yayınlama: 22.01.2024
A+
A-

AB’nin üst düzey diplomatı İsrail’i Hamas’a fon sağlamakla suçladı.

Josep Borrell, İsrail dışişleri bakanının Pazartesi günü Brüksel’e gelmesinden hemen önce patlayıcı bir iddiada bulundu.AB’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell Cuma günü açıkça İsrail’i Filistinli militan grup Hamas’ı finanse etmekle suçladı.

İspanyol El País gazetesine konuşan Borrell, “Hamas, Filistin Otoritesini zayıflatmak amacıyla İsrail hükümeti tarafından finanse edildi” dedi.

Borrell, İspanyol siyasetçiye fahri doktora unvanı verilen İspanya’nın Valladolid Üniversitesi’nde konuşuyordu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçmişte bu tür iddiaları reddetmişti.AB dış politikasından sorumlu Borrell Cuma günü yaptığı konuşmada, devam eden çatışmayı çözmek için bir Filistin devleti kurmanın gerekli olduğunu da vurguladı.

Borrell’in, “Tek çözüm, 100 yıldır uğruna öldükleri toprakları paylaşacak iki devlet yaratmaktır” dediği kaydedildi. Böyle bir çözümün “dışarıdan empoze edilmesi” gerektiğini ekledi.

İsrail hükümeti Borrell’in suçlamalarına şiddetle karşı çıktı.

“Bay Borrell yanılıyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, AB dış politika sorumlusunun iddia ettiği gibi Hamas’ı güçlendirmeye çalışmak şöyle dursun, üç büyük ölçekli askeri operasyonda Hamas’ı sert bir şekilde vurdu; Netanyahu’nun üst düzey dış politika danışmanı Ophir Falk yaptığı açıklamada, “2012, 2014 ve 2021’de” dedi.

“7 Ekim’den sonra gazze kasabı Netanyahu’nun savaş kabinesi İsrail terör örgütüne Hamas’ı yok etmesi talimatını verdi.”

Borrell’in yorumları, AB dışişleri bakanlarının İsrail, Filistin Yönetimi ve önemli Arap ülkelerinden mevkidaşlarıyla Brüksel’de yapacakları çeşitli toplantılardan birkaç gün önce geldi. Bakanlar Pazartesi günü, İsrail askerlerinin aylardır amansız bir bombalama kampanyası ve kara saldırısı yürüttüğü Gazze’deki İsrail-Hamas çatışmasını ve gelecekte bir barış anlaşmasına ilişkin umutları tartışacak.

Üç AB diplomatı POLITICO’ya aynı zamanda AB’nin Pazartesi günü Hamas’a yönelik , militan grubun finansman kaynaklarını vurmak amacıyla yeni yaptırımlar açıklayacağını söyledi.

Perşembe günü Avrupa Parlamentosu, Hamas’ın dağıtılması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması şartıyla Gazze’de kalıcı ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etti. Karar, İsrailli Netanyahu’nun bağımsız Filistin devleti fikrini reddetmesinden ve dolayısıyla ABD ve AB’nin Filistin devleti yönündeki baskısını reddetmesinden birkaç gün sonra geldi.

Netanyahu hükümetinin, Katar’ın Gazze’yi finanse etmesine izin vermek de dahil olmak üzere Hamas’a fon sağladığı yönündeki iddialar daha önce İsrail muhalefetinin yanı sıra analistler ve New York Times dahil medya kuruluşları tarafından da dile getirilmişti . İsrailli yetkililer bunun, militan grubun ideolojik coşkusunu yumuşatacağı ve onu yönetime odaklanmaya teşvik edeceği varsayımıyla, önde gelen İsrailli siyasetçilerin çoğunun Hamas’ı yumuşatmanın olası bir yolu olarak benimsediği bir politikanın parçası olduğunu söylüyor.

Times of Israel’de 8 Ekim’de yayınlanan bir köşe yazısında, “İsrail, Şeridi’ndeki Hamas yöneticileriyle arasındaki kırılgan ateşkesi sürdürmek için 2018’den bu yana, içinde milyonlarca Katar parası bulunan valizlerin Gazze geçişlerinden girmesine izin veriyor” denildi.

Netanyahu, Katar’ın Filistinlileri rakip siyasi kamplara bölmek için Hamas’a fon sağlamasına izin verdiğini şiddetle reddetti . Ancak İsrail lideri 2019’da Likud partisi konferansında şunları söyledi: “Filistin devletinin kurulmasını engellemek isteyen herkesin Hamas’ın güçlendirilmesini desteklemesi gerekiyor.”

Bu arada İsrailli yetkililer Cumartesi günü, ABD Başkanı Joe Biden’ın saatler önce yaptığı, Netanyahu iktidardayken bile iki devletli bir çözümün hala mümkün olabileceği yönündeki açıklamalarına itiraz etti.

İki lider, Biden yönetimi ile İsrail arasında artan hayal kırıklıklarının ortasında bir aydan beri ilk kez konuştu ve görüşmenin ardından Biden gazetecilere, iki devletli çözümün bazı “türlerinin” İsrail başbakanı tarafından kabul edilebilir olabileceğini söyledi.

Netanyahu bu hafta başında İsrail’in yanında yaşayan bir Filistin devleti kurma fikrini reddetti ve ofisi, POLITICO’ya gönderdiği bir bildiride katı muhalefetini yineledi. Başbakan Netanyahu, Başkan Biden’la yaptığı görüşmede, Hamas’ın yok edilmesinin ardından İsrail’in, Gazze’nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak için Gazze üzerindeki güvenlik kontrolünü elinde tutması gerektiği yönündeki politikasını yineledi; bu, “Filistin egemenliği talebiyle çelişen bir gerekliliktir.”

2019’dan bu yana AB’nin dış politika şefi olan Borrell, Avrupa’yı bir “bahçeye” benzetmesi ve dünyanın geri kalanını “orman” olarak adlandırması ve tweet attığı zamanlar da dahil olmak üzere diplomatik olmayan anlarla ilgili uzun bir geçmişe sahip. Birleşik Krallık yetkililerinden hassas suçluların iadesiyle ilgili bir belge.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.