Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa yorumuna dünya basınından büyük ilgi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa yorumuna dünya basınından büyük ilgi!
Yayınlama: 04.07.2023
A+
A-

Dünyanın gözü kulağı Fransa’da yaşanan protesto olaylarını çevrildi. Dün akşam Kabine Toplantısı’nın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa yorumuna dünya basınından yoğun ilgi geldi.

Sokakların savaş alanına döndüğü Fransa’da protestolar 7. günde de devam ediyor. Fransa’da genç sürücünün polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösterilerde tansiyon bir türlü düşmedi.

Fransız basınındaki habere göre, gösterilerin 6. gecesinde Paris’te 17 kişi gözaltına alındı.

 

“Kültürel ırkçılık, kurumsal ırkçılığa dönüştü”

Kabine toplantısının ardından konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan olayları kültürel ırkçılıktan ‘kurumsal ırkçılığa’ dönüş olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda, “Beyaz adamın üstünlüğüne dayanan sömürgeci, kibirli, gayriinsani zihniyetin varlığının halen devam ettirdiğinin işaretidir. Özellikle sömürgeci geçmişi ile bilinen ülkelerde kültürel ırkçılık, kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür. Fransa’da başlayan olayların kökünde işte bu zihniyetin inşa ettiği sosyal mimari vardır. Sistematik baskı gören varoş, gettolarda yaşamaya mahkûm edilen göçmenlerin çoğu Müslümanlar’dır. Şiddet maalesef şiddeti doğurmuş ve bugünkü hadiseleri tetiklemiştir.” ifadelerini kullandı.

 

Açıklamalar dünya basınının gündeminde

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa açıklamaları ise dünya basınında yankı uyandırdı.

Al Jazeera, Erdoğan’ın Fransa’daki ayaklanmalarla ilgili konuştuğundan bahsederek ‘kurumsal ırkçılık’ tanımını öne çıkardı.

Al Arabiya da Başkan Erdoğan’ın ‘kurumsal ırkçılık’ sıfatını öne çıkaran gazeteler arasındaydı. Haberde Fransa’nın sömürgeci geçmişinden bahsedildi.

AFP de ‘kurumsal ırkçılık’ tanımından bahseden gazeteler arasındaydı. Ayrıca Erdoğan’ın yaşananları sömürgeciliğe bağladığından da bahsedildi.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.