Ermenistan’da Paşinyan’a darbe girişimi

Ermenistan’da Paşinyan’a darbe girişimi
Yayınlama: 25.09.2023
A+
A-

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi, “Yurtsever Haçlılar” grubuyla işbirliği yaptıkları ve darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla 8 üst düzey komutanı gözaltına aldı.

Azerbaycan’ın Karabağ’da başarılı bir terörle mücadele operasyonunun ardından, Ermenistan’da darbe planladıkları iddiasıyla çok sayıda komutan gözaltına alındı. Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan 8 komutanın, kendilerini “Yurtsever Haçlılar” olarak tanımlayan silahlı bir grupla iş birliği yaptığı ve darbe girişimi için hazırlıklar yaptığı ifade edildi.

Paşinyan’a darbe yapmak istediler

Açıklamada, örgüt üyelerinin hükümet üyeleri ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a karşı ideolojik bir düşmanlık taşıdığı belirtildi. Operasyonlar sırasında birçok silah ve mühimmatın ele geçirildiği vurgulanırken, “Suç örgütü üyeleri, suç işlenmesi için telekomünikasyon cihazları, sinyal bozucu ekipmanlar ve diğer araç-gereçler edinerek, suç işlemeye yönelik koşulların oluşturulmasına kendi istekleriyle katkıda bulunmuşlardır” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada, “Yeterli somut kanıtların varlığına dayanarak, suç işlendiğine dair makul şüphe bulunduğunda, suç örgütünün sekiz üyesi gözaltına alındı, kamu cezai soruşturması başlatıldı ve 43. madde uyarınca suç duyurusunda bulunuldu” denildi.

Bir darbe planı olduğu açıklanmıştı

 Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, muhalefetin sokak eylemleriyle istifaya davet etmesinin ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkede bazı örgütlerin “darbe planları” içinde olduğunu belirtti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında ise 26 Eylül’de Brüksel’de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Danışmanı Hikmet Hacıyev ile Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Armen Grigoryan’ın katılımıyla bir görüşme yapılacak. Ermenistan’ın resmi haber ajansı Armenpress’e göre, Hacıyev ve Grigoryan’ın bu görüşmeye, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’in danışmanlarının da katılması planlanıyor.

Bu görüşmede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında 5 Ekim’de İspanya’nın Granada şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan görüşmenin hazırlıkları ele alınacak.

Aliyev, Paşinyan ve Michel, daha önce 14 Mayıs’ta Brüksel’de üçlü bir toplantı yapmış ve 1 Haziran’da Moldova’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz’un da katılımıyla beşli bir toplantı gerçekleştirmişlerdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.