Eski NATO Başkomutanı, Türkiye’yi uyardı!

Eski NATO Başkomutanı, Türkiye’yi uyardı!
Yayınlama: 06.01.2024
A+
A-

Eski NATO başkomutanı, Türkiye’nin Ukraynalı mayın avcılarını engellemeyi bırakması gerektiği konusunda uyardı.

Ankara, Montrö Sözleşmesi uyarınca İngiliz gemilerinin Karadeniz’e girmesine izin veremeyeceği konusunda ısrar ediyor. Savunma ittifakının eski Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı, Türkiye’nin iki savaş gemisinin Ukrayna’ya teslimini durdurma kararının NATO’ya olan taahhütleriyle çeliştiğini belirterek, Ankara’yı Rusya’ya karşı daha sert bir tavır almaya çağırdı.

Emekli ABD Amirali James Stavridis, POLITICO’ya, İngiltere’nin Karadeniz’in yoğun nakliye rotalarındaki mayınları temizlemeye yardım etmek üzere Kiev’e bağışladığı iki Kraliyet Donanması Sandown Sınıfı gemisinin Türk sularından geçişini reddetme kararının “talihsiz” olduğunu söyledi.

Ankara Salı günü, mayın avcılarının stratejik Boğaziçi üzerinden Akdeniz’den Karadeniz’e geçemeyeceklerini doğruladı. Türkiye, 1936 Montrö Sözleşmesi uyarınca savaş zamanlarında savaş gemilerinin geçişini engellemek zorunda olduklarında ısrar ediyor.

Ancak Stavridis, Türkiye’nin “mayın tarama gemisi gibi savunma gemilerinin Karadeniz’e girmesine kesinlikle izin verebileceğini”, çünkü Montrö Sözleşmesi kapsamında “yeterli takdir yetkisinin bulunduğunu” ve mayın tarama gemilerinin doğası gereği tamamen savunma amaçlı olduğunu ileri sürdü. “Bu, Türkiye’nin NATO’daki rolünün bir parçası olarak kabul ettiği açık NATO tutumudur.”

Eski Türk deniz kuvvetleri komutanı ve önde gelen askeri teorisyen Amiral Cem Gürdeniz, Ankara’nın “ABD adına Karadeniz’de yapılacak bir savaş” kapsamında “Türk kanının dökülmesini” önlemek istediğini iddia ederek Türkiye’nin kararına yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Stavridis, Türkiye’nin Rusya ve Batı ile ilişkilerine gelince şunları ekledi: “Benim gözümde Ankara bir denge kurmak için çok çabalıyor ve bir NATO üyesi olarak rolüne tam anlamıyla eğilmeli.”

“Rusya, İttifakı havada, denizde, karada, siberde ve uzayda günlük olarak tehdit eden tehlikeli bir saldırgan devlet ve seri insan hakları ihlalcisidir” dedi. “Bu zor bir seçim değil.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.