İsrail ve Hamas arasında anlaşma sağlandı!

İsrail ve Hamas arasında anlaşma sağlandı!
Yayınlama: 22.01.2024
A+
A-

Rehineler de dahil olmak üzere Gazze’ye yardım konusunda anlaşmaya varıldı.

Katarlı arabulucular, İsrail ve Hamas’ın savaşın harap ettiği Gazze’ye daha fazla insani yardım sağlanması konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Katar ve Fransa’nın arabuluculuğuyla varılan anlaşma uyarınca Hamas’ın elindeki rehinelere ilaç verileceği söyleniyor.

Bunun karşılığında İsrail, Gazze’ye daha fazla temel malzeme sağlanmasına izin verecek. Üç aydan fazla süren İsrail bombardımanının ardından bölgedeki koşullar çok kötü.

‘ABD rehineler konusunda umutlu’

Bu arada ABD, daha fazla müzakerenin daha fazla rehinenin serbest bırakılmasına yol açabileceğinin umutlu olduğunu söylüyor.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Orta Doğu elçisinin böyle bir anlaşma olasılığını görüşmek üzere Katar’da olduğunu söyledi.

Görüşmelerin “çok ciddi ve yoğun” olduğunu ekledi. “En kısa zamanda meyve vereceğini ve meyve vereceğini umuyoruz.”

Daha önce Katar dışişleri bakanlığı sözcüsü Majed Al Ansari yardım anlaşmasını duyurdu.

Anlaşmaya göre insani yardım malzemeleri Çarşamba günü Katar’ın başkenti Doha’dan Mısır’a gidecek. Yardımlar daha sonra sivillere dağıtılmak üzere Gazze’ye götürülecek, ilaçlar ise İsrailli esirlere ulaşacak.

‘Gazze’de halen 132’den fazla rehinenin tutulduğu düşünülüyor’

Geçen yıl ateşkes sona erdikten sonra İsrail savaş kabinesine gönderilen bir mektupta, Rehine Aileleri Genel Merkezi grubu, kaçırılanların çoğunun düzenli tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunu ve bazılarının acil tehlike altında olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad’ın başkanı David Barnea’nın, ihtiyaç duyulan ilaçların sağlanması konusunda bir anlaşma sağlamak üzere Katar’a başvurduğunu söyledi .

Salı günü Bay Netanyahu, “bu çabaya yardımcı olan herkese minnettarlığını” ifade eden bir bildiri yayınladı.

Hamas’ın yönettiği sağlık bakanlığına göre Ekim ayındaki Hamas saldırıları, İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanını tetikledi ve bu bombardıman şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 24.000’den fazla insanı öldürdü.

‘Gazze’de durum dayanılmaz!’

Filistinli yetkililer Gazze nüfusunun yüzde 85’inin yerinden edildiğini söylüyor. Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırılırken, BM’nin insani yardım şefi durumu “dayanılmaz” olarak nitelendirdi.

İsrail, Gazze’de ateşkes veya ara verilmesini düşünmesi yönünde artan uluslararası baskıyla karşı karşıya kalıyor; sivillerin çektiği acıların boyutu bu kadar.

İsrail’in meşru müdafaa hakkını tutarlı bir şekilde savunan en yakın müttefiki ABD bile, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya defalarca sivil ölü sayısının “çok yüksek” olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, nüfusun %90’ının ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu belirten BM rakamlarına atıfta bulunarak şunları ekledi:

“Yeterli gıda olmadan uzun süre geçirmenin çocuklar için etkileri, yaşam boyu sonuçlar doğurabilir. Daha fazla yiyecek, daha fazla su, daha fazla ilaç ve diğer temel malzemelerin Gazze’ye ulaşması gerekiyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.