Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, terör devleti İsrail’in Gazze’ye yönelik insanî yardım geçişlerini 80 gün boyunca engellediğini vurguladı. Guterres’e göre, Gazze’de siviller, savaşın “en acımasız evresini” yaşıyor. BM yetkilileri ve UNRWA, bölgedeki durumu açıkça bir insanlık felaketi olarak nitelendirdi.
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in uyguladığı uzun süreli abluka nedeniyle Filistin halkının temel insani ihtiyaçlardan tamamen mahrum bırakıldığını belirtti. Guterres’in açıklaması, uluslararası kamuoyunda artan tepkilerin merkezinde yer aldı.
UNRWA: “Yardım, samanlıkta iğne aramak gibi”
BM’ye bağlı UNRWA’nın Genel Komiseri Philippe Lazzarini, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze’ye gönderilen yardımların yetersizliğine dikkat çekti: “Şu anda gelen yardım samanlıkta iğne aramaya benziyor.”
Yardımların yetersizliği, bölgede yaşlıların ilaçsızlıktan hayatını kaybetmesine ve çocukların açlıkla yüzleşmesine neden oluyor. Lazzarini’ye göre, Gazze halkı tam 11 haftadır gıda, su ve ilaç gibi yaşamsal ihtiyaçlardan mahrum bırakılmış durumda.
500 Tıra Karşılık Sadece 87 Tır: Felaket Derinleşiyor
UNRWA, günlük 500 ila 600 tır insani yardım gereksinimi olduğunu belirtti. Ancak sadece 87 tır yardım, 3 gün içerisinde bölgeye ulaşabildi. Bu, ihtiyaç duyulan miktarın neredeyse yüzde 15’i bile değil.
“Anlamlı ve kesintisiz bir yardım akışı” olmadan, Gazze’deki insani felaketin büyüyeceği uyarısında bulunuldu.
İsrail, 2 Mart’ta insani yardımların geçişine tamamen izin vermeyi durdurmuş, 19 Mayıs itibariyle yeniden yardımların geçeceğini duyurmak zorunda kalmıştı. Ancak bu süreçte kriz daha da derinleşti.