Emekli maaşı 25 bin lira olurdu!

Emekli maaşı 25 bin lira olurdu!
Yayınlama: 18.01.2024
A+
A-
Sosyal güvenlik uzmanları, emeklilerin yıllardır büyük haksızlıklara uğradığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, sıkıntının temelinde aylık bağlama oranları ABO haksızlığı yatıyor.
“Emeklilik maaşı hesaplama sistemi değişmeseydi en düşük emekli maaşı 25 bin tl olacaktı” diyen uzmanlar, “Yüzde 5’lik ek maaş zammının bu şartlarda çok komik olduğu doğru. Bununla birlikte, mesele sürekli maaş zamlarıyla  çözüme kavuşabilecek bir mesele de değil. Aylık bağlama oranlarındaki düşmeler, emeklileri çok mağdur etti. Bu işin çözümü de, 2000 öncesi aylık bağlama oranının, 2000 sonrası  emekli olanların için de uygulanmasındadır” diyor.
EMEKLİLER İÇİN ÇÖZÜM AYLIK BAĞLAMA ORANLARININ EŞİTLENMESİNDE!

Uzmanlar emekliye haksızlık konusunda şu görüşleri dile getiriyor:

“Emekli maaşı asgari ücretin en az %110’u kadar olur’ maddesin vardı. bu 2008’de kaldırıldı. Emekli aylığı hesaplama, maaş bağlama, bağlama oranı sisteminin değişmesinden dolayı, emekliler büyük hak kaybına uğradı. Emekli maaşı, 2003 yılında asgari ücretten yüzde 47 fazla olanlar, şimdi asgari ücretin çok altında maaş alıyorlar. Burada emeklinin ince ince de değil, kalın kalın doğranması durumu var.

Yapılması gereken, bugünkü oranın yüzde 5’in çok üzerine çıkartılması, emekliye makul miktarda seyyanen zam verilmesi, bununla birlikte, en önemlisi ve kalıcı olanı da, ABO yani aylık bağlama oranlarının adaletle düzenlenmesidir. Bırakın başka kesimler arasında emekliler arasında bile ayrımcılık yapılmaktadır. Emeklilere aylık bağlama oranlarında adalet, eşitlik sağlanmadıkça bu tartışmalar bitmez. Emekli maaşlarında aylık bağlama oranları  adaletsizliği yapılmasıydı, bugün 10 bin lira alan emeklinin maaşı, 25 bin lira olacaktı.”

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.