Ev sahiplerinden kiracılara yeni tezgah! ‘Kiramı ödemedin, evi tahliye et’

Ev sahiplerinden kiracılara yeni tezgah! ‘Kiramı ödemedin, evi tahliye et’
Yayınlama: 05.02.2023
A+
A-

Evlerini fahiş fiyattan kiraya vermek amacıyla mevcut kiracılarını evden çıkarmak isteyen ev sahipleri yeni oyunlara başvurmaya başladı.

Milli Nizam

Evlerini yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen ev sahipleri, kiracılarını çıkarmak için yeni taktiğe başvurdu. Ev sahipleri ‘Kiramı ödemedin, evi tahliye et’ taktiğiyle kiranın ödendiği hesaplarını kapatmaya başladı.

Fahiş fiyat artışlarının yaşanmasıyla ev sahipleri le kiracılar arasındaki sorunların arttığını belirten Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, “Yükselen kiralar uzun bir süredir ev sahipleri ile kiracıların arasını açmış durumda. Kira davalarında büyük bir artış var. Son zamanlarda ise ev sahiplerinin çok değişik yöntemlerle kiracıyı tahliye etmeye çalıştığını görmekteyiz. Bunlardan en ilginç olanı ise banka hesaplarını kapatma yöntemi” ifadelerini kullandı.

Ev sahipleri hesaplarını kapatıyor

Kiracıların ödeme yaptığı hesapları kapatarak yeni yöntem geliştiren ev sahiplerinin kurnazlıkları hakkında bilgi veren Alp şöyle konuştu:

“Ev sahibi ‘Kiram ödenmiyor’ demek için kiranın ödendiği banka hesabını kapatıyor. Hesap kapatıldığı için kirasını ödeyemeyen ya da kira ücretini gönderdiği halde ödenmediğinin farkında olmayan kiracı, ev sahibi tarafından ‘Kiramı ödemedin, evi tahliye et’ ihtarnamesiyle karşılaşıyor.”

Kiracı posta yoluyla ödeme yapabilir

Kiracıların mağduriyet yaşamaması için tavsiyelerde bulunan Alp, ev sahibinin sözleşmede yazan banka hesabını kapatması halinde yeni banka hesabını kiracısına bildirmesi gerektiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Eğer hesap bilgisini ısrarla paylaşmıyorsa kiracılar, posta hesabı ile ev sahibi adına ödeme yapabilir ya da mahkemeye müracaat ederek ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir. Bu halde mahkeme, gerçekten ev sahibinin gerekli hususları yerine getirip getirmediğine bakacak ve kiracının kira ödemelerini isteği dışında ödeyememesi hali var mı araştıracak. Eğer kiracı, kiranın ödendiği hesabın kapatılmasından sonra uzun bir süre hiçbir adım atmamışsa ve sonrasında hesabın kapatıldığını fark etmediğini beyan ediyorsa, mahkeme bu durumun hayatın olağan akışına uygun olmayacağı değerlendirmesinde bulunabilir. Yani kiracının kusurlu olduğuna hükmedebilir. Bu nedenle kiracıların ödemelerini dikkatli bir şekilde yapmalarında fayda var.”

Kira ödemeyen kiracı için sadece kira bedelinin tahsilinin icra yolu ile yapılabileceğini belirten Alp, “Bunun haricinde kira ödemeyen kiracının tahliyesi isteniyorsa mevzuatta genel olarak bunun üç yolu mevcuttur. Bunlar ise aynı kira yılı içerisinde 2 haklı ihtarda bulunarak yıl sonunda kiracı tahliye davası açmak, kiracıyı temerrüde düşürerek kiracı tahliye davası açmak, kiracıya karşı tahliye ve ödenmemiş bedeller talepli icra takibi başlatma olarak sıralanabilir.” dedi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.