2023 en sıcak yıl olabilir: El Nino sıcakları kapıda!

2023 en sıcak yıl olabilir: El Nino sıcakları kapıda!
Yayınlama: 06.07.2023
A+
A-

Prof. Dr. Kurnaz, 2023’ün şimdiye kadarki en sıcak yıl olacağını ve sıcaklığın 50 derecelere kadar yükselebileceğini ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kurnaz, iklim değişikliği nedeni ile yaşanan hava olaylarındaki değişim konusunda açıklama yaptı. Prof. Dr. Kurnaz, El Nino dalgasının etkisiyle 2023’ün gelmiş geçmiş en sıcak yıl olacağını belirtti.

 

“Gerçek cehennemi yaşayacağız”

Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Kurnaz, şunları kaydetti:

“Küresel ısınmayı da geçtiğimiz üç senedir La Nina denilen okyanus koşulu maskeliyordu. La Nina etkisi yaşandığında dünyada sıcaklıklar normalin altında olur. El Nino hava olayının etkisindeyse normalin üstünde olur. Bu maske geçtiğimiz 2 ayda kalktı, yani La Nina bitti. Sıcaklıkları normalin üstüne çıkaran El Nino etkisi ise henüz başlamadı. Şu an en kötü senaryoyu henüz görmedik. Yaşadığımız yüksek sıcaklık, iklim değişikliğinin getirisi. Bunun üstüne ağustos ayında sıcaklıkları normalin üstüne çıkaran El Nino etkisi gelecek. O zaman gerçek cehennemi yaşayacağız. Öte yandan önümüzdeki yıllarda da bu şekilde sıcaklıklar artarak devam edecek.”

 

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi 50 dereceyi geçecek!”

Prof. Dr. Kurnaz, “Bu ağustosta sıcaklığın Türkiye’nin bazı bölgelerinde 50 derecenin üstüne çıkması gibi bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz. Şırnak’ın Cizre ilçesi önceki yıllarda zaten 49,1’i görmüştü, bu sebeple bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi 50 dereceyi çok rahat geçebilir” dedi.

 

“İnsanlar ölebilir”

Yakın gelecekte insanların sıcaktan ölmeye başlayacağını belirten Prof. Dr. Kurnaz, “Tıbben nem yüzde 100, gölgedeki sıcaklık da 37 derece olursa insanlar ölebilir. Bu şekilde insanların sıcaktan ölmesi önümüzdeki 30 sene içinde özellikle Güney Asya’da sıradan hale gelecek. Bu sebepten, bir günde yaklaşık 30 milyon insanın ölebileceğinde bahsediyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Kurnaz, Avrupa’ya göçlerin artacağını söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.