Meral Akşener 5 milyon TL tazminat istedi

Meral Akşener 5 milyon TL tazminat istedi
Yayınlama: 26.09.2023
A+
A-

sonuçlanan FETÖ soruşturmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak 5 milyon lira tazminat talep etti.

Meral Akşener hakkında, 15 Temmuz darbe girişimini takip eden ve 7 yıl süren soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verilmesi üzerine, Akşener’in avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunuldu. İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, başvuru hakkında bilgi vererek, başvurunun Akşener’in “Adil Yargılanma Hakkı, Suçlamadan ve Suçun Niteliğinden Haberdar Olma Hakkı, Makul Sürede Yargılanma Hakkı ve Lekelenmeme Hakkı” ile siyasi Saiklerle “sınırlamanın Anayasa’da belirtilen amaçları aşamayacağı” şeklindeki Anayasa maddesinin ihlali gerekçeleriyle yapıldığını belirtti.

7 yılın ardından takipsizlik çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan ve sonradan eli kanlı PKK terör örgütü üyeliğinden yargılandığı ve itirafçı olduğu için hakkında beraat kararı verilen bir “gizli tanığın” ifadelerine dayandırılan bir soruşturma sonucunda, Mayıs 2019’da gizlilik kararı verildiği ve sonunda 22 Ağustos 2023’te takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Bu soruşturmanın başından itibaren Meral Akşener’in avukatı olarak süreci takip eden İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, konu hakkında yaptığı açıklamada, gizlilik kararı alındıktan sonra kısa bir süre içinde savcılığın dosyaya ilişkin tüm bilgilere erişim sağladığını ve son dört yıllık süre içinde dosyada herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.

5 milyon lira tazminat talebinde bulundu

Poyraz, Akşener’in Anayasa’nın 36. maddesinde düzenlenen “Adil Yargılanma Hakkı, Suçlamadan ve Suçun Niteliğinden Haberdar Olma Hakkı, Makul Sürede Yargılanma Hakkı ve Lekelenmeme Hakkı” ihlal edildiğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında takipsizlik kararı verilmesine rağmen dört yıl boyunca soruşturmanın gizlilik kararı altında sürdürülmesinin siyasi amaçlarla yapıldığına dair deliller olduğunu belirtti ve Anayasa’nın 14. maddesinin 2. fıkrasına aykırı davranıldığını iddia etti. Bu nedenle, başvuru dilekçesinde Akşener’in avukatları, müvekkillerinin Anayasa’da güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğinin tespit edilmesini talep etti.

Ayrıca, bu süreçte Akşener’e yönelik saldırılar nedeniyle 5 milyon lira manevi tazminat talep edildi. Eğer bu tazminata hükmedilirse, tutarın tamamının şehit ailelerine verileceği dilekçede açıkça ifade edildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.