Onlarca ülke Türkiye’den yardım istedi!

Onlarca ülke Türkiye’den yardım istedi!
Yayınlama: 16.10.2023
A+
A-

“Aksa Tufanı” adıyla Hamas tarafından işgalci İsrail’e karşı başlatılan operasyon sırasında birçok sivil Hamas tarafından rehin alındı. Hamas, Gazze’ye götürdüğü bu esirleri bir sigorta olarak görüyor. Birçok farklı ülke vatandaşı da bu esirlerin arasında yer alıyor. Ülkelerse vatandaşlarını kurtarmak için Türk diplomatlardan ve Türk istihbaratından yardım istedi.

 

Hamas tarafından başlatılan operasyonda esir alınan 150’den fazla kişinin akıbeti merak edilirken bu esirlerin içinde bir çok yabancı da bulunuyor. Hamas ise Gazze’ye yapılan saldırılar durmadan esirleri salıvermeyeceklerini açıkladı.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ), vatandaşlarını kurtarmak isteyen çok sayıda ülkenin Hamas’la temas halindeki Türkiye, Mısır ve Katar’la görüştüğünü yazdı. Haberde, savaşın arka planında birçok ülkenin vatandaşlarını kurtarmak için Türk istihbaratıyla ve Türk diplomatlarla görüştüğü belirtildi.

“Onlara ulaşmak imkansız”

İsrail’den esirleri konusunda Hamas’la herhangi bir pazarlığa girilmediği açıklaması gelirken, WSJ gazetesine konuşan Mısırlı bir yetkili, “Hamas’la iletişimi olan her ülke bunu denedi ama telefonlarını açmıyorlar ve onlara ulaşmak imkansız.” dedi.

Haberde, Türkiye’nin ise rehineler konusunda tam bilgi alamadığı, toplam kaç rehine olduğunun bile bilinemediği kaydedildi. Habere göre Hamas, Türkiye’ye gönderdiği mesajında, “İsrail, elindeki binlerce Filistinli rehineyi serbest bırakmadan esirleri bırakmayacağını.” belirtti.

Gazeteye konuşan bir Türk istihbarat yetkilisi, “Birçok ülke, özellikle de Batılı ülkeler Ankara’yla temas halinde. Bizden mesajlarını gizlice iletmemizi istiyorlar.” dedi, ancak İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarının iletişimi zorlaştırdığına dikkati çekti.

Türkiye’nin Hamas’a gerekli tüm çağrıyı yaptığını, elindeki yaşlı, kadın ve çocukları bırakması gerektiğini söylediğini belirten Türk yetkili, “Şu anda Gazze’deki fiziksel durum müzakereler gibi konular için uygun koşulları sunmuyor.”dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.