6’lı masanın başörtüsü “şartları” belli oldu! İşte “tehlikeli” buldukları noktalar

6’lı masanın başörtüsü “şartları” belli oldu! İşte “tehlikeli” buldukları noktalar
Yayınlama: 08.01.2023
A+
A-

6’lı masanın Gelecek Partisi ev sahipliğindeki onuncu toplantısında, AK Parti’nin başörtüsü kapsamındaki  Anayasa teklifi de masaya yatırıldı.

Milli Nizam

6 genel başkanın ortak imzası ile toplantıdan sonra yapılan açıklamada Anayasa teklifinin kabul edilmeyeceğinin sinyalleri verilmişti.

Açıklamada, “Son aylarda gündemde yer alan başörtüsü konusunu da son derece samimi bir istişare ortamı içinde ele aldık. 12 Eylül’ün darbesi ve 28 Şubat’ın vesayetçi zihniyetinin eseri olan ve milyonlarca kadının hayatını karartan bu çağdışı yasağın bir daha gündeme gelmesini engelleyecek hukuki bir teminatın sağlanması konusunda tam bir mutabakata sahibiz.” denildikten sonra “ancak…” vurgusu ile teklife karşı çıkıldığı belirtildi.

“Ancak insan hakları ve inanç özgürlüğü ile ilgili bir konuyu ve başörtüsü gibi bir sembolü “gollük pas” olarak gören zihniyete de esastan karşıyız. Başörtüsü yasağı dolayısıyla ağır mağduriyetler yaşayan kadınlar için hakaret niteliği yaşıyan bu tanımlama Sayın Erdoğan’ın bu meseleyi bir seçim malzemesi olarak gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır. İktidar samimi ise, bu düzenlemeler konusunda muhalefetten gelecek önerilere önyargısız şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşı ile çıkmasını desteklemelidir.”

6’lı masanın başörtüsü “şartı”

Millet İttifakı’nın başörtüsü teklifinde yer alan, “dini inancı” ifadesinden rahatsız olduğu öğrenildi. 6’lı masa, söz konusu ifade olmadığında hem laikliğin güçleneceği hem de inanç sorgulaması yapılmasının önüne geçileceği değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Anayasa’nın “kadın” şeklinde bir düzenleme yapamayacağına vurgu yapan 6’lı masanın, taslakta “herkes için” ifadesine yer vermesi de bekleniyor.

Muhalefet, AK Parti’nin teklifinin son paragrafında yer alan “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir” hükmünde de değişiklik yapacak. Söz konusu maddedeki “tercih ettiği” ifadesini “tehlikeli” olarak değerlendiren 6’lı masanın teklifinde “dini inancı” ve “tercih ettiği” ifadeleri yer almayacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.