Erdoğan: Şüphesiz Ukrayna, NATO üyeliğini hak ediyor!

Erdoğan: Şüphesiz Ukrayna, NATO üyeliğini hak ediyor!
Yayınlama: 08.07.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile İstanbul Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şüphesiz Ukrayna NATO’ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğum bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz.” dedi. Zelenskiy ise “Barış planını hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye, liderliği üstlenmeye hazır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Erdoğan, Putin’in önümüzdeki ay Türkiye’ye geleceğini belirterek esir değişimi konusunda kendisiyle görüşeceğini belirtti.  Erdoğan, “Karadeniz Tahıl Girişimi’nin süresinin uzatılmasını temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

 

“Türkiye-Ukrayna dostluğu her bakımdan daha da güçlendi”

“Kıymetli dostumla son yüz yüze görüşmemizi geçen sene Ağustos ayında gerçekleştirmiştik. Kendisiyle birçok telefon görüşmesi de yaptık yapıyoruz. Yaşananlara karşın Türkiye-Ukrayna dostluğu her bakımdan daha da güçlendi.

 

500’ncü gününe uyanacağımız savaşta Ukrayna halkı ülkesinin bağımsızlığını savunuyor. Çatışma tehlikesinin belirmeye başladığı andan itibaren savaşın önlenmesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik.

 

Ukrayna ile olan dayanışmamızı birçok alanda verdiğimiz somut yardımlarla da sergiledik. Diğer taraftan savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çabayı harcayan ülke olduk.

 

“Karadeniz Tahıl Girişimi’nin süresinin uzatılmasını temenni ediyorum”

Geçen senenin temmuz ayında İstanbul’da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl Girişimi’ni hayata geçirdik. 1 yılda 33 milyon tona yakın tahılı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz’da dolacak süresinin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Tarafların bu maksatla küresel sorumluluk bilinciyle hareket edeceğine inanıyorum.

 

Şüphesiz Ukrayna, NATO’ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğu bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barış anlayışlarına bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna’nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna’da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz ülkenin yeniden imarında da Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır.

 

Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 2 ayda bir değil hiç olmazsa 3 ayda bir olması gibi beklentimiz var. Süreyi de 2 yıla çıkarmak gibi gayretin içerisinde olacağız.

 

“Savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz”

Ukrayna ile dayanışma içinde olurken savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Görüşmelerimizin ülkelerimiz, bölgemiz ve uluslararası toplum için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

Esir mübadelesi konusunda şu anda Ukrayna tarafından Sayın Başkanı dinledik. Rusya tarafıyla da görüşme halindeyiz. Önümüzdeki ay Sayın Putin’in de Türkiye ziyareti olacak. Tekrar bunu yüz yüze görüşme imkanımız olacak.

 

Ayrıca, dünkü talimatlarımız çerçevesinde emeklilerimizin maaş iyileştirmeleriyle ilgili düzenlemeyi Meclis’imize sunduğumuzun müjdesini paylaşmak istiyorum. Söz konusu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyor, bundan sonra da milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğimizi ifade ediyorum.”

 

Türkiye’ye minnettarım

Zelenskiy’nin açıklamaları şöyle:

 

Türkiye’ye minnettarım. Ülkemiz için barış isteyen herkese teşekkür için buradayım. Karadeniz bölgesindeki durumu detaylı şekilde görüştük. Bizim genel bir bakışımız var. Hiç kimse Karadeniz bölgesinde devletimizin ve halkımızın menfaatine aykırı bir şeyi kabul ettiremez. Herhangi bir savaş ve kriz alanı olmamalıdır. İnsanların hayatlarını etkileyebilirler. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine değişmez desteği için minnettarım.

 

Kırım’daki durumu görüştük. Karadeniz tahıl girişimine ve Ukrayna’dan tahıl inisiyatifine olan desteğiniz için minnettarım. Rusya gemilerin seyrine müdahale ediyor. Rusya öyle davranıyor ki sanki Karadeniz’de bulunan her şey ona ait. Karadeniz’de bu istikrarı sağlamamız lazım. Hem Afrika hem Asya’daki bir çok gıda güvenliği bize bağlı. Biz hatırlıyoruz ki ortak güvenliğimiz ekonomik büyümeye ve insanlarımızın iyiliği ile de alakalı. Bu tarz iş birliği gerek savunma sanayi, gerek teknoloji gelişimi, İHA üretimi gibi stratejik alanları kapsıyor. Bugün anlaşma da imzaladık. Türkiye’nin barış planı için minnettarım. Biz Türkiye bu barış planı kapsamında liderlik konumunu üstlenmeye hazır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın NATO’ya üyeliği ifade etmesi beni ayrıca memnun etti.

 

Burada biz çok farklı konuları görüştük. Kırım Tatarları, siyasi tutuklular, Rusya’ya götürülen çocuklar, esirler. Hem Cumhurbaşkanı hem de benim için insanlar her zaman önde geliyor. Esir olan Kırım Tatarları’nı da geri almak için yoğun şekilde çalışıyoruz.

 

Toplantı sırasında Zelenskiy’den paylaşım

Ukrayna lideri Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme devam ederken bir paylaşım gerçekleştirdi.

 

Zelenskiy paylaşımda şunları söyledi:

 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kritik bir görüşme. Güvenlik – hem Karadeniz bölgemizde hem de genel olarak Avrupa’da. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destek için minnettarım. Barış Formülü – Ülkelerimizin, insanlarımızın ve çıkarlarımızın korunması. Hazırlanmakta olan Vilnius’taki zirveye dikkat.

 

Karadeniz Tahıl İnisiyatifi’nin korunması ve geliştirilmesi ile gıda güvenliği için daha fazla çaba gösterilmesini ayrı ayrı ele alacağız. Dünya her türlü terörden korunmalıdır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.