Batı Medyası’ndan Erdoğan Sisi yakınlaşmasına bakış!

Batı Medyası’ndan Erdoğan Sisi yakınlaşmasına bakış!
Yayınlama: 15.02.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır’ın Darbeci Lideri Sisi arasındaki görüşme,  Batı Medyası’nın da gündeminde.

EURONEWS haberi verirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın geçmişte Sisi hakkında söylediklerine atıfta bulunmayı tercih etti:

“Erdoğan, dünyada darbecilere karşı olduğunu söyleyenlerin Muhammed Mursi’yi darbe ile indiren Sisi’ye karşı bir tavır koymadığını tam aksine Sisi’yi kırmızı halılarla karşıladıklarını söylemişti.”

BBC: MURSİ İLE İDEOLOJİK YAKINLIK VAR

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise konuyla ilgili haberinde, Sisi’nin darbe yaptığı Mursi ile Erdoğan arasındaki ideolojik yakınlığa işaret etti:

Erdoğan’ın yaklaşık 10 yıl boyunca çok ağır ifadelerle eleştirdiği, “diktatör” ve “katil” gibi ifadelerle kamuoyu önünde suçladığı Sisi’nin daveti üzerine Mısır’a gitmesi sadece Türkiye-Mısır bağları açısından değil bölgesel açıdan da tarihi bir gelişme olarak görülüyor.

Bu ziyaretin bölgenin iki büyük ve önemli ülkesi arasında yaşanan soğukluğun kesin ve resmi olarak sona ermesi ve yeni bir dönemin başlaması açısından önem ve anlam taşıdığı her iki başkentte de yapılan değerlendirmeler arasında.

Ziyaretin başta İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Libya, Sudan ve diğer Arap dünyasından da yakından izleneceği öngörülüyor.

İki lider arasındaki soğukluk, dönemin Savunma Bakanı Sisi’nin Temmuz 2013’te Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı askeri darbe düzenlemesi ile başladı.

Türkiye, Müslüman Kardeşler hareketine mensup Mursi’nin 2012’de yapılan seçimlerden zaferle çıkmasından büyük memnuniyet duymuş, ideolojik yakınlık içinde olduğu Mursi yönetimiyle ilişkileri güçlendirmek için önemli adımlar atmıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.