Mehmet Şimşek vatandaştan farklı evrende! Halk enflasyonun düşeceğine inanmıyor…

Mehmet Şimşek vatandaştan farklı evrende! Halk enflasyonun düşeceğine inanmıyor…
Yayınlama: 23.05.2025
A+
A-

Merkez Bankası ve TÜİK’in ortak çalışması olan Mayıs 2025 Sektörel Enflasyon Beklentileri raporu, Türkiye’deki enflasyon algısındaki uçurumu gözler önüne serdi. Ekonomi profesyonelleri enflasyonun düşeceğini söylerken, vatandaşlar tam aksini düşünüyor: Hane halkının enflasyon beklentisi yüzde 59,9 ile tavan yaptı.

Piyasa uzmanları, 12 ay sonrasına dair yıllık enflasyon tahminini yüzde 25,1 olarak belirledi. Bu oran geçen aya göre 0,5 puanlık düşüş anlamına geliyor. Reel sektörde ise tablo biraz daha temkinli: Beklenti yüzde 41’e çekildi. Burada da 0,7 puanlık bir iyileşme söz konusu.

Beklentiler Kötüleşiyor

Ama iş sokağa, sofraya ve pazara gelince durum farklı. Hane halkının beklentisi tam tersine yöneldi. Gelecek bir yıl için vatandaşların ortalama enflasyon öngörüsü yüzde 59,9 seviyesine ulaştı. Bu, bir önceki aya göre 0,6 puanlık bir kötüleşmeye işaret ediyor. Halkın yaklaşık yüzde 72’si, fiyatların düşeceğine ihtimal bile vermiyor.

Raporun dikkat çeken başka bir bulgusu ise “enflasyon düşer” diyen tüketici oranının yüzde 27,8 ile hala oldukça düşük kalması.

Uzmanlar iyimser ama halkın cebindeki gerçeklik, başka bir hikâye anlatıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.