Merakla beklenen “Orta Vadeli Program” açıklandı

Merakla beklenen “Orta Vadeli Program” açıklandı
Yayınlama: 06.09.2023
A+
A-

Merakla beklenen “Orta Vadeli Program” (OVP) belli oldu. Planlamaya göre, enflasyonun 2026’da tek haneye düşürülmesi amaçlanıyor. Büyümenin 2026’da yüzde 5’e çıkarılması öngörülen programda kişi başı gelirin 14 bin 855 dolara çıkarılması planlanıyor.

 

Ekonomide atılacak 3 yıllık stratejik adımlar belirlendi. OVP’nin tanıtımı için Beştepe’de düzenlenen toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yer aldı.

Cevdet yılmaz OVP le ilgili detayları açıkladı; “OVP’de “OVP’de  2024-2026 dönemine ilişkin temel amaçlar, tahminler, yapısal reform tahmini yer alacak. OVP belirsizlikleri azaltacak.” ifadelerini kullanan Yılmaz; “OVP’nin dört temel amacı var. Afet yaralarının sarılması, makro istikrarın sağlanması ve enflasyonun tek haneye inmesi, büyüme ve istihdamın devamı, sosyal adalet. OVP’de üç temel politika aracı olacak. Bunlar deprem harcamaları hariç mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümlerdir.” açıklamasını yaptı.

Öncelikli 7 alan olacak

Açıklamalarında öncelikli 7 alanın olduğunu vurgulayan yılmaz; Büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı.” Gibi alanların öncelikli olduğunu vurguladı.

3 yıllık dolar kuru tahmini

Yılmaz konuşmasında, OVP projeksiyonlarında dolar kurunun ortalama olarak; “2023 yılında 23,29, 2024 yılında 36,08, 2025 yılında43,9, 2026 yılında ise 47,8 olması bekleniyor. ”açıklamasını yaptı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.