Prof. Aydal’dan kamu mühendisleri uyarısı!

Prof. Aydal’dan kamu mühendisleri uyarısı!
Yayınlama: 01.01.2023
A+
A-

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Doğan AYDAL, “Kamu mühendislerine gereken değerler verilmez ise yeni bir beyin göçü başlayabilir.” uyarısında bulundu.

Milli Nizam

Türkiye’deki kamu hizmetlerinin perde arkasında görev alan mühendislere ilişkin açıklamada bulunan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Doğan AYDAL, “Ülkemizde yapılan, barajların, havalimanlarının, otoyolların, tren yollarının, tünellerin, köprülerin, TOKİ binalarının ve benzeri birçok yapının arkasındaki kahramanlar, diğer çalışanlarla birlikte kamuda çalışan değerli mühendislerimizdir.” hatırlatması yaptı.

Kamuda çalışan mühendislerinin maaş ortalamasının düşük kaldığına dikkat çeken Prof. Aydal, “Kamu kuruluşlarınca 2022 yılında yürütülen proje sayısı 3134 olup ayrılan ödenek yaklaşık 185 milyardı. 2023 yılında proje sayısı arttırılmış ve 643,2 milyar TL ödenek ayrılmıştır. Bütün bu çalışmaları yöneten kamudaki mühendislerin ortalama maaşları ise 2022 yılında maalesef 13.500 TL’dir. Madenlerdeki galerilerden, yol, köprü, bina, baraj yapımına kadar aldıkları riskler düşünüldüğünde, bu ortalama maaşın son derece az olduğu görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Maaş makası!

Mühendis maaşlarının bütünü ile göz ardı edildiğini vurgulayan Prof. Aydal, “Dikkat çeken bir diğer husus da ülkemizde kamuda çalışan en önemli üç meslek grubu (Hâkim-Savcı, Mühendis, Doktor) arasındaki maaş farkının 2016’dan itibaren önemli ölçüde artmış olması ve aradaki makasın çok açılmış olmasıdır. Hâkim, savcı ve doktorlara verilen maaş artışları, yükseltilen rakamlar ile bile azdır. Kamu’ da çalışan Mühendisler ise tamamen göz ardı edilmişlerdir.” şeklinde konuştu.

Maaş makasının dolat/TL kurunda karşılaştırıldığında daha açık göz önüne geleceğini belirten Prof. Aydal, mühendislerin maaşı iyileştirilmezse yurt dışına göçün kaçınılmaz olacağını söyledi:

Her üç meslek grubunda da alınan maaşların dolar ve altın değerleri üzerinden karşılaştırılması yapıldığında durumun daha da vahim olduğu görülecektir. Kamu mühendislerimizin aldığı maaşların diğer ülke mühendislerinin aldığı ortalama maaşlar dikkate alındığında, mühendislerimizin yurtdışı göçlerinin ve gelecekteki muhtemel göçlerin ana sebebi çok kolay görülecektir.

Prof. Dr. Doğan AYDAL, sözlerinin devamında kamu mühendislerinin taleplerini aktardı:

Kamu mühendislerimize sahip çıkmak istiyorsak taleplerine kulak vermeli ve gerekenler acilen yapılmalıdır. Kamu Mühendisleri Platformu’nun temel talepleri ise özetle şöyle ifade edilmektedir.

1-‘’Teknik iyileştirme’’ adı altında diğer mesleklere verilen teşvik ödemesi gibi bir iyileştirmenin kamuda çalışan tüm mühendisler için de düzenlenmesi,

2-Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun karşılığı olarak ‘’Risk ve Sorumluluk Tazminatı’’ adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması,

3-Ek ödemelerimizin (dengimiz olan hâkim, savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak) kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması,

4-Aylık tutarımızın, Yan ödeme oranının, Taban aylık katsayısının, Sözleşme ücretlerimizin, Ek gösterge yansıtma oranlarımızın (en az % 195 olması), Ek göstergelerimizin (en az 6400 olması) ve Özel hizmet tazminat oranlarının (en az %250 olması) vb. kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılmalıdır.

Prof Aydal, AK Parti iktidarına şöyle seslendi: Yeniden Refah Partisi olarak Kamuda çalışan mühendislerimizin taleplerini son derece ciddiye alıyor, makul ve uygulanabilir olduğunu görüyoruz. Hükümetin yeni yıl bütçesinde ek kaynak ayırarak bu problemi acilen çözmesi ülke yararına olacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.