Bakan Fidan: “Filistin Devleti’nin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir”

Bakan Fidan: “Filistin Devleti’nin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir”
Yayınlama: 17.10.2023
A+
A-

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temaslarda bulunmak üzere Lübnan’a gitti. Başkent Beyrut’ta temaslarına başlayan Bakan Fidan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen Lübnan Dışişleri Bakanlığı binasının resmi açılış törenine katılan Fidan, tören sonrasında Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası ikili, bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

Dışişleri Bakanı olarak Lübnan’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Fidan, “Kendisiyle sadece ikili ilişkilerimizi değil bölgesel konuları özellikle şu anda devam eden Gazze krizini ve yaygınlaşma riski bulunan savaşı ele aldık. Görüşmelerime daha sonra başta Sayın Başbakan Necip Mikati olmak üzere diğer yetkililerle yapacağım toplantılarla devam edeceğim” dedi.

İlk gündem maddesine Gazze Şeridi’nde yaşananları koyan Fidan, “Burada tartışmalarımızı biz Türkiye olarak iki ana kulvarda götürmekteyiz. Birincisi Gazze’de şu anda devam etmekte olan dramın savaşın durdurulması kuşatmanın sona erdirilmesi ve sivil halkın mümkün olduğunca devam eden savaştan etkilenmemesi için alınacak tedbirler. Özellikle Gazze’deki nüfusa insani yardımların vakit kaybedilmeden ulaştırılması konusunda, hangi adımların nasıl atılması gerektiği konusunda hem bölge ülkeleriyle, hem uluslararası kuruluşlarla yoğun bir temas içindeyiz” açıklamasında bulundu.

“Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barışla çıkabilir”

Türkiye’nin savaşın ilk anından itibaren bölgeye insani yardım sevkiyatında bulunduğunu kaydeden Hakan Fidan, “Bu konuda başta Mısır olmak üzere diğer ülkelerle yakın iş birliği halindeyiz. Gazze’de devam eden insanlık dramının son bulması için çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Bu esnada Gazze’deki dramın diğer ülkelere etkisinin azaltılması, savaşın başta Lübnan, Mısır ve Ürdün olmak üzere bölge ülkelerinin istikrarsızlaştırılmasına yol açacak bir şekilde gelişmesine de engel olmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Mısır’da bulunduğu temaslarda, Mısır ile dayanışma içinde olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Fidan, “Burada da Lübnan‘la Lübnan‘ın istikrarsızlaştırılmasını sağlayacak olaylara karşı durmada beraber olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu çatışmanın aslında daha büyük bir savaşın, savaşlar serisinin kapısını açmayı değil de daha büyük bir barışın zemini olması yolunda neler yapılabilir? Onun üzerinde çalışmaktayız. Ya bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir” açıklamasını yaptı.

 “Görüş birliği içerisinde hareket ediyoruz.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu savaştan tarihi bir barışın çıkabileceğini inandığını söylediği konuşmasını hatırlatan Bakan sözlerine şu cümlelerle devam etti;

“Neredeyse uluslararası bir kabul haline gelmiş 1967 sınırlarına dayalı iki devletli Kudüs’ün başkent olduğu bir Filistin Devleti’nin kurulması konusunda artık uluslararası toplumun ciddi bir adım atması zamanı gelmiştir. Filistin Devleti’nin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir. Ve son olaylar bunun bir kez daha kanıtlayıcısı olmuştur. Bu noktada atılması gereken adımların kararlaştırılması için şu anda belli toplantıların zirvelerin yapılma kararı almış bulunuyor. Yarın Cidde’de İslam İşbirliği Teşkilatı, Dışişleri Bakanları olağanüstü toplantısı olacak. Cumartesi günü Kahire’de Mısır’ın daveti üzerine liderler düzeyinde bir zirve yapılacak. Türkiye olarak biz hem ikili görüşmelerimizde hem çoklu görüşmelerde belli gerçekleri ifade etmekten geri durmuyoruz. Bunlardan birincisi bugüne kadar uygulanan yöntemlerin yetersizliği ve yanlışlığı. Bununla ilgili detaylı görüşmeleri muhataplarımızla yapmaktayız. Görüş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Eski yöntemlerle yeni ve kalıcı bir çözümün ortaya çıkmayacağı aşikar olduğu için yeni yönteme ilişkin fikirlerimizi de mevcut ortamlarda ve gelecek toplantılarda açıklamaya devam edeceğiz”

“Bu mültecilerle ilgili dramın çözülmesi Suriye’de kalıcı bir siyasal çözümün bulunması için neler yapılabilir? O konuda görüş alışverişinde bulunduk”

Lübnanlı mevkidaşı ile bölgesel konuları da konuşma fırsatı yakaladıklarını kaydeden Bakan Fidan, “Özellikle Suriye meselesini konuştuk. Lübnan’da 2 milyona yakın Suriyeli mülteci yaşamakta. Türkiye’de de 3,5 milyon civarında mülteci var. Bu mültecilerle ilgili dramın çözülmesi Suriye’de kalıcı bir siyasal çözümün bulunması için neler yapılabilir? O konuda görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.