PKK’nın silah bırakma kararı sonrası siyasi trafik hızlandı. Bu kapsamda ziyaret turlarına başlayan DEM Parti heyeti, bugün Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) ziyaret etti. Heyet, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi. Kritik görüşmenin ardından kamuoyunun merakla beklediği açıklama, Özel’den geldi.
Daha önce DEVA Partisi ve Saadet Partisi’yle temaslarda bulunan DEM Parti heyeti, siyasi parti turunun üçüncü durağı olarak CHP’yi seçti. Heyet, CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Özgür Özel’le görüştü. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.
“Teklif Bize Ait”
Görüşme sonrasında DEM Parti’den herhangi bir açıklama yapılmazken, CHP lideri Özel kameraların karşısına geçerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme taşıdığı “Meclis’te 100 kişilik komisyon kurulması” önerisi hakkında da dikkat çeken ifadeler kullandı. Bahçeli’nin önerisine dolaylı yanıt veren Özel, “Meclis’te bir komisyon kurulması önerisi aslında bize ait” diyerek topu Bahçeli’ye attı.
Özel’in açıklaması şu şekilde:
“Değerli arkadaşlar, DEM Parti Eş Genel Başkanları ve Grup Başkanvekilleri bir randevu talebinde bulundular. Bir görüşme gerçekleştirdik. Onlar bir tur görüşme yapıyorlar bütün siyasi partilerle ve bu turda bir basın açıklaması planlamadılar.
Öyle olduğu için de bir basın toplantısı ve içeriğe yönelik olarak bir açıklama yapmak mümkün değil. Bunu görüşme sonrası bir açıklama olarak değil, siz tabii bizim ev sahibi olduğumuz bir mekanda bu kadar ısrar üzerine tabii ki sorularınızı yanıtlayacağız.
(DEM Parti’nin İmralı Süreci’nin ardından AKP ile Anayasa değişikliğinde işbirliği yapma ihtimali ve HSK üye seçimninin ‘turnusol kağıdı’ olur mu sorusuna yanıt)
HSK ile ilgili mesele tam bir hukuksuzluk meselesi. Anayasa Mahkemesi’ne bugün YSK seçimi sonlandığında, yarın başvuruda bulunacağız. Yürütmeyi durdurma talepte bulunacağız. Şu kadar açık arkadaşlar, Anayasa diyor ki: “İlk turda nitelikli çoğunluk aranır.” İkinci turda daha düşük bir nitelikli çoğunluk aranır. Bunlar sağlanamazsa üçüncü turda en çok oyu almış adaylar arasında kura çekilir diyor. Olmayan bir üçüncü tur oylaması icat ederek yani ilk iki turda nitelikli çoğunluğu sağlayamayan AKP, üçüncü turda olmayan bir oylama icat edip kendi, MHP ile birlikte 30 olan oyunu 15-15 ikiye bölüp kuraya girecek iki adayı da AKP’ye yakın, onların desteklediği adaylara dönüştürmeye çalışacak bir şeytanlık demeyeyim, bir cüretkarlık, bir tenezzül, bir yan kesicilik teşebbüsü. Anayasa diyor ki bir oylama, iki oylama olmadı, en çok oyu alan iki aday arasında kura.
Üçüncüde bir daha oylama, orada ikiye bölüp iki adayı da kendinden yaptı. Anayasa sana niye nitelikli çoğunluk istiyor? “Anlaşamazsan kuraya sokarım.” diyor ki anlaşmaya zorluyor. Bu utanmazlığın bugün Genel Kurul’da arkadaşlar tarafından ifade edileceği, yarın da Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak
Anadolu’nun herhangi bir köy kahvesinde, herhangi bir pazar yerinde, dolmuş durağında, herhangi bir işçi otobüsünde, anayasayı oku, AKP-MHP’nin yapmaya çalıştığına bak. Bunun cevabı Anadolu’da “Yuh artık!” “Yuh artık!” Anayasa, “Bir oylama, iki oylama, baktın olmadı, kura.” diyor. “Bir kere daha oylayalım, biz oyları ikiye bölelim, en çok oyu alan iki aday bizden olsun.
Anayasaya karşı başvurulan bu hile, bu yalan dolan, bu yan kesicilik, bu utanmazlık bugün Meclis’te o görüşülecek.”