Samsun’da kayıt dışı işletmelere karşı düğmeye basıldı

Samsun’da kayıt dışı işletmelere karşı düğmeye basıldı
Yayınlama: 11.04.2026
A+
A-

MERDİVEN ALTI FİRMALARA GEÇİT YOK!
Samsun’da kayıt dışı işletmelere karşı düğmeye basıldı

SAMSUN’DA “MERDİVEN ALTI” ALARMI: KAYIT DIŞI İŞLETMELER PİYASAYI BOZUYOR

Samsun’da kayıt dışı faaliyet gösteren ve kamuoyunda “merdiven altı” olarak tabir edilen işletmelere yönelik dikkat çeken bir girişim geldi. Samsun Temizlik ve Hijyen Dayanışma Yardımlaşma Derneği Başkanı Nait Albayrak ve Başkan Yardımcısı İzzet Emek, yaptıkları saha çalışmaları sonucunda çok sayıda işletmenin yasa dışı faaliyet yürüttüğünü tespit ettiklerini açıkladı.

Dernek yönetimi, söz konusu işletmelerin vergi ödemediğini, SGK yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve kaçak işçi çalıştırdığını belirterek, hazırladıkları şikâyet dilekçelerini ilgili kurumlara sunduklarını duyurdu.

“KAYIT DIŞILIK ARTIK GİZLENEMEZ BOYUTTA”

Dernek Başkanı Nait Albayrak, Samsun’da özellikle belirli sektörlerde kayıt dışı ekonominin ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı. Albayrak, yapılan incelemelerde bazı işletmelerin hiçbir resmi kaydı olmadan faaliyet gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu işletmeler hem devletin vergi kaybına neden oluyor hem de kurallara uygun çalışan esnafı büyük zarara uğratıyor. Artık bu durum görmezden gelinecek gibi değil.”

Haksız rekabet yasal işletmeleri zorluyor

Başkan Yardımcısı İzzet Emek ise konunun en önemli boyutunun haksız rekabet olduğuna dikkat çekti. Emek, kayıt dışı çalışan işletmelerin maliyet avantajı elde ederek piyasayı bozduğunu ifade etti:

Vergi ve sigorta ödemedikleri için fiyatları düşük tutabiliyorlar
Denetimden kaçtıkları için kalite ve hijyen standartlarını hiçe sayabiliyorlar
Bu durum, yasal yükümlülüklerini yerine getiren firmaların ayakta kalmasını zorlaştırıyor

Emek, “Kurallara uyan işletmeler adeta cezalandırılıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil” dedi.

SGK ve vergi kaçakçılığı iddiaları

Hazırlanan dilekçelerde, bazı işletmelerin:

Sigortasız işçi çalıştırdığı
Hiç fatura kesmediği ya da eksik beyan verdiği
Vergi kaydı olmadan faaliyet yürüttüğü

iddialarına yer verildi. Bu durumun hem çalışanların haklarını gasp ettiği hem de devletin ciddi gelir kaybına uğramasına neden olduğu belirtiliyor.

Halk sağlığı da risk altında

Konu yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda halk sağlığı açısından da ciddi riskler barındırıyor. Özellikle temizlik ve hijyen alanında faaliyet gösteren kayıt dışı işletmelerin denetimsiz üretim ve hizmet sunması, vatandaşların sağlığını tehdit edebiliyor.

Albayrak, “Hijyen kurallarına uymayan, denetlenmeyen işletmeler toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturuyor” diyerek denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Yetkililere çağrı: Denetimler artırılsın

Dernek yönetimi, ilgili kurumlara yaptıkları başvuruların ardından şu çağrıda bulundu:

Denetimlerin sıklaştırılması
Kayıt dışı işletmelere ağır yaptırımlar uygulanması
Kaçak işçi çalıştıranlara caydırıcı cezalar verilmesi

Ayrıca vatandaşların da bu tür işletmeleri ilgili kurumlara bildirmesi gerektiği ifade edildi.

Esnaf destek bekliyor

Yasal çerçevede faaliyet gösteren Samsunlu esnaf ise yaşanan durumdan oldukça rahatsız. Birçok işletme sahibi, kayıt dışı çalışan firmalar nedeniyle müşteri kaybettiklerini ve mali açıdan zorlandıklarını dile getiriyor.

Sektör temsilcileri, devletin bu konuda daha kararlı adımlar atmasını ve dürüst çalışan işletmelerin korunmasını talep ediyor.

SONUÇ: YA DÜZEN YA KAOS

Samsun’da gündeme gelen bu gelişme, Türkiye genelinde de sıkça tartışılan kayıt dışı ekonomi sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlara göre, etkin denetim ve kararlı yaptırımlar olmadan bu sorunun çözülmesi mümkün değil.

Samsun Temizlik ve Hijyen Dayanışma Yardımlaşma Derneği’nin girişimi ise bu anlamda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Gözler şimdi ilgili kurumların atacağı adımlarda.

 

Haber: Talat TOSUN / SAMSUN

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.