Yeniden Refah’ı Yazdı: Kilit Parti Yeniden Refah Partisi

Yeniden Refah’ı Yazdı: Kilit Parti Yeniden Refah Partisi
Yayınlama: 25.02.2024
A+
A-

Milat Gazetesi Yazarı Zeynep Alkış, “Yerel seçimin kilit partilerinden Yeniden Refah Partisi” başlıklı yazısında Yeniden Refah Partisi’nin başarısına dikkat çekti:

“Yeniden Refah, 2023 seçimlerinde ilk kez kendisini deneyen partiler arasında en başarılı parti de oldu. Son seçimlerde DEVA, Gelecek, Zafer veya TİP gibi birbirinden çok farklı ideolojik hatlarda, beklentileri YRP’den daha yüksek ve daha fazla medya görünürlüğüne sahip birçok parti yarıştı. Buna rağmen YRP bütün bu partilerden daha geniş bir tabana seslenebilmeyi başardı. İlk seçimde beş milletvekili ile Meclis’te temsil edilme hakkı kazandı. Bu başarı ile Türkiye siyasetinde önemli aktör olmayı başarabildi.

İLK SEÇİMDE BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİ!

İşte Zeynep Alkış’ın Yeniden Refah Partisi’ni ayrıntılı olarak değerlendirdiği yazısı:

Yerel seçime sayılı günler kaldı. Tüm partilerin adayları belli oldu. Herkes için hodri meydan başladı.

Bu seçimde, DEM ve YRP iki bloğun da uzlaşmak için seferber olduğu partilerin başında yer aldılar.

Yeniden Refah İstanbul’da aday gösterecek mi, gösterdiği adayını çekecek mi? DEM Parti CHP iş birliğinde yeni bir adım yaşanacak mı? Kent uzlaşısı olacak mı? Aslında tüm bu soruların cevabını zamanla almış olduk.

Yeniden Refah, yoluna tek başına devam etme kararı aldı. DEM’in siyasi stratejisini çok yazdık. Bu seçimin sürpriz partisi Yeniden Refah partisi olabilir. Yeniden Refah, AK Parti’nin oylarını bölebilir mi? Yoksa sükutu hayale uğrar mı? Doğrusu bu seçim sonucu tahmin etmek zor. Anketlerin çok sağlıklı sonuçlar vermediğini geçmiş seçimlerde gördük.

2018’de Fatih Erbakan liderliğinde kurulan Yeniden Refah Partisi (YRP), genel seçimlerde 1,5 milyonun üzerinde oy alarak yüzde 2,79 oy oranına ulaştı ve 5 milletvekiliyle TBMM’ye girdi. Cumhur İttifakı çatısı altında kendi listesiyle girdiği seçimde İstanbul’dan 3, Konya ve Kocaeli’den 1’er milletvekili çıkaran YRP, bu başarısını da büyük ölçüde Saadet Partisi ve AK Parti’den uzaklaşan muhafazakâr seçmenlere ve özellikle Kocaeli gibi sanayinin güçlü olduğu bölgelerde yaşayan işçi sınıfına ulaşarak inşa ettiğini söylemek mümkün.

Millî Görüş hareketine referansla varlık gösteren, Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın, siyaset sahnesinde müstakil varlık gösterme mücadelesinde başarı gösterdiğini söyleyebiliriz.

 

TÜRKİYE SİYASETİNDE ÖNEMLİ AKTÖR OLMAYI KISA SÜREDE BAŞARDI

Yeniden Refah, 2023 seçimlerinde ilk kez kendisini deneyen partiler arasında en başarılı parti de oldu. Son seçimlerde DEVA, Gelecek, Zafer veya TİP gibi birbirinden çok farklı ideolojik hatlarda, beklentileri YRP’den daha yüksek ve daha fazla medya görünürlüğüne sahip birçok parti yarıştı. Buna rağmen YRP bütün bu partilerden daha geniş bir tabana seslenebilmeyi başardı. İlk seçimde beş milletvekili ile Meclis’te temsil edilme hakkı kazandı. Bu başarı ile Türkiye siyasetinde önemli aktör olmayı başarabildi.

Türkiye seçimlerinde, siyasetin iki kutuplu düzleme sıkıştığı bir atmosferde, özellikle muhafazakar, radikal sağ seçmenin adresi olma yolunda ilerliyor.

YRP’nin başarısının arkasında ise birçok sebep var; YRP’nin yükselişindeki temel siyasi stratejiler ve bu stratejiyi hayata geçirmekte kullanılan mekanizmaları incelemek Türkiye siyasetinin mevcut durumunu anlamak için büyük önem teşkil ediyor.

Sosyal medyadan ziyade saha siyasetine odaklanması, mesajının ve seslendiği seçmen grubunun net olması, 2018’den beri parti örgütlenmesine yatırım yapması. Ru be ru dediğimiz baba’dan bildiği stratejiyle, insana dokunma metodunu tekrar inşa ederek siyasi stratejilerini geliştirdiler.

SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GETİRDİ

Yeniden Refah Partisi’nin siyasi stratejisinin temelinde seçmenlerin gündelik hayatını doğrudan etkileyen mikro konuları sahiplenerek bu sorunlar üzerine çözüm önerisi getirmeleri parti ile seçmen arasında direkt bağ kurulabilmesini kolaylaştırıyor.

Türkiye gündeminin önemli sorunlarının başında yer alan “başı boş köpekler veya sokak köpekleri “konusunda siyasi partiler içinde ilk tepki gösteren YRP oldu. Aşı ve pandemi yasakları karşıtı olarak siyasi pozisyonlarını keskin şekilde dile getirdiler. Kent yoksulu ve kentlerin çeperlerinde yaşayan seçmenler için bu tarz meselelerin sadece YRP tarafından dile getiriliyor olması da YRP hanesine bir artı olarak geçiyor.

Süresiz nafakanın kaldırılması ve 6284’ün değiştirilmesi gibi taleplerle özellikle radikal İslâmcı seçmen tabanında AK Parti’nin yerini almaya çalışıyor. Milli Görüş hareketinin temel sloganlarından olan “Adil Düzen” söylemini de uhdesine alarak bir yandan İslâmi hareketin gerçek temsilcisi ve Refah Partisi’nin devamı olduğu izlenimini veriyor, öte yandan siyasi alternatifsizlik nedeniyle yaşadıkları ekonomik bunalımdan bir çıkış yolu arayan işçi sınıfı ve alt gelir grubundaki seçmene İslâmi bir alternatif sunmaya çalışıyor.

Gündelik siyasi söylemlerine karşılık Türkiye siyasetin en arazlı sorunu olan Kürt meselesine mesafeli yaklaşımı, YRP Türkiyeleşme iddiasını küçültüyor. Oysaki YRP‘ye en büyük desteğin Doğu ve Güneydoğu seçmeninden geldiğini hatırlatmak gerekir. Erbakan hoca Kürt raporunu bu ülkede ilk dile getiren siyasi liderdi halbuki…

YRP bu seçimde tek başına uçmayı tercih etti. Kanatlarını geniş tuttu. Ak partinin başarılı olduğu şehirlerde alternatif olmak için Ak partinin içinden gelen güçlü isimlerle iddiasını ortaya koydu. Bu şehirlerin başını da yıllarca Ak parti saflarında yer alan ve adaylığıyla yerel dengeleri tamamıyla değiştiren Kasım Gülpınar’lı Şanlıurfa çekiyor.

YRP‘in aday çıkarmadığı önemli şehirlerden biri de Mardin oldu.

Mardin Ak parti adayının ehliyet ve liyakat konusunda doğru ve isabetli bir isim olması karşında, YRP aday göstermemeyi tercih etti. Ak partinin en doğru adaylarından biri olan Abdullah Erin için Gelecek partisi de destekleme kararını ilan etti.

Milat Gazetesi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.