Adaylardan ve siyasi partilerden gelen istenmeyen mesajlar

Yayınlama: 17.01.2024
A+
A-

Ülkemizde farklı türde seçimlerin yakın tarihlerde yapılması, vatandaşların  gerek sosyal medya üzerinden gerek telefon ile mesaj yolu gibi çeşitli iletişim kanalları ile seçim propagandalarına maruz kalmasına sebep olmaktadır.

Özellikle yerel seçimler için, seçilen sayısının fazla olası sebebiyle, her gün adaylardan ve aday adaylarından istenmeyen mesajlar gelmektedir.

Gelen mesajlarda iptal etme seçeneği gibi bir hak da sunulmamaktadır.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un (“Kanun”) “Seçim Propagandası” başlıklı  ikinci kısmında siyasi partilerin seçim propaganda usulleri belirlenmiş olup, anılan Kanunun “Basın, iletişim araçları ve internette propaganda” başlıklı 55/B maddesinin birinci fıkrasında “Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilirler” ifadesine, ikinci fıkrasında ise “Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacağı ancak siyasi partilerin kendi üyelerine gönderdiği sesli, görüntülü veya yazılı mesajların her zaman serbesttir.“  ifadesine yer verilmektedir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun ( “KVKK”) 5 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında ilgili kişinin açık rızasının aranmayacağı durumlar arasında “a) Kanunlarda açıkça öngörülmesi” sayılmakta olup her iki Kanun birlikte değerlendirildiğinde siyasi partilerin sadece kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar göndermek amacıyla kişisel veri olan iletişim verisini işlemesinin mümkün olduğu değerlendirilmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından konu ile ilgili detaylı bir bilgi notu yayınlanmıştır. Siyasi partilerin sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar göndermek amacıyla kişisel veri olan iletişim verisini işlemesinin sadece kendi üyeleri bakımından mümkün olduğu özellikle vurgulanmıştır.

Seçim sürecinde adayların ve aday adaylarının kendi nam ve hesaplarına gönderdiği mesajlar bakımından, savcılık makamlarına şikayette bulunulabilir. Türk Ceza Kanunu m. 136’da  “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” maddesiyle kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme suçu düzenlenmiştir.  Bu suç kapsamında şikayetçi olunabilir.

Eğer üyesi olunmayan bir siyasi parti tarafından kısa mesaj gönderimi ya da arama yapılıyorsa, siyasi partiler veri yükümlüsü olduğu için savcılık şikayetiyle birlikte Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na bildirimde bulunma imkanı da doğmaktadır.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.