ABD Başkanı Donald Trump, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ile yaptığı telefon görüşmesini duyurarak, iki lider arasında artan gerilimi bir kez daha gözler önüne serdi. Trump, Petro’nun uyuşturucu meselesi ve diğer anlaşmazlıklar konusunda kendisini aramasını takdir ettiğini belirtti, ancak arka plandaki suçlamalarla dolu geçmiş, bu diyaloğu daha da gerilimli hale getiriyor. İki liderin Beyaz Saray’da bir araya gelmesi için hazırlıklar başladı, ancak bu görüşmenin ne gibi sonuçlar doğuracağı belirsizliğini koruyor.
Trump, Truth sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Petro’nun kendisini aramasını ve üslubunu takdir ettiğini ifade etti. Petro’nun uyuşturucu sorunu ve ABD ile yaşanan diğer anlaşmazlıklar konusundaki tutumunu açıklamak amacıyla aradığını söyleyen Trump, “Yakın gelecekte kendisiyle görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. Görüşmenin Washington, D.C.’de Beyaz Saray’da yapılmasının planlandığını belirten Trump, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Kolombiyalı mevkidaşı Rosa Yolanda Villavicencio’nun hazırlıklara başladığını aktardı, ancak görüşme tarihi henüz netleşmedi. Bu gelişme, ABD-Kolombiya ilişkilerindeki potansiyel kırılma noktalarını vurguluyor.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Bogota’da düzenlenen bir mitingde görüşmeyi doğrulayarak, Trump’ın başkan olmasından bu yana ilk kez telefonda konuştuklarını açıkladı. Petro, iki ülke arasında diyaloğun yeniden başlatılması gerektiğini belirterek, “ABD ile Kolombiya arasındaki ilişkilerin yeniden ele alınması önemli” dedi. Bu çağrı, yıllardır süren uyuşturucu ve siyasi anlaşmazlıkların gölgesinde yükselen bir gerilim yaratıyor.
Trump, daha önce Petro’yu uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlamıştı. Kolombiya’nın kokain üretimi ve ABD’ye sevkiyatını ciddi bir sorun olarak gören Trump, “Kolombiya, hasta bir adam tarafından yönetiliyor” diyerek eleştirilerini dile getirmişti. Ayrıca, Venezuela’ya benzer bir askeri harekatın Kolombiya’da da gündeme gelebileceğini ima ederek, potansiyel bir operasyonun kapıda olduğunu ima etti.
Petro, Trump’ın suçlamalarına sert tepki göstererek, hükümetinin rekor miktarda kokain ele geçirdiğini hatırlattı. “ABD’nin Kolombiya’daki uyuşturucu kaçakçılarına yönelik saldırı düzenlemesi halinde çocukların hayatını kaybedebileceği” uyarısında bulunan Petro, ülkesini savunmaya hazır olduğunu ve olası bir askeri müdahaleye karşı duracağını açıkladı. Bu karşılıklı suçlamalar, iki ülke arasındaki ilişkiyi daha da kırılgan hale getiriyor.