Adalet Divanı’nın İsrail kararı için kim ne dedi?

Adalet Divanı’nın İsrail kararı için kim ne dedi?
Yayınlama: 26.01.2024
A+
A-

Adalet Divanı’nın İsrail Kararı gündemde. Ankara’dan gelen değerlendirmeler.

Uluslararası Adalet Divanı’ndan, Soykırımcı İsrail’e Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davada ihtiyati tedbir kararı çıktı.

Bu kararın ne gibi sonuçlara yol açacağı tartışılıyor.

Ankara’dan yapılan ilk değerlendirmelerde memnuniyet ifade edildi ve  kararın sonuna kadar takipçisi olma yönündeki kararlılık dile getirildi.

 

Erdoğan: Emekliler için tüm imkanlarımızı seferber ettik - Dünya GazetesiCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN DEĞERLENDİRMESİ: “KARAR DEĞERLİ, ATEŞKESE VESİLE OLMASINI DİLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanında Gazze’deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararı hakkındaki  değerlendirmesini sosyal medya hesabı üzerinden yaptı:

“Uluslararası Adalet Divanı’nda Gazze’deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Soykırım Sözleşmesi’ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan bu kararın, İsrail’in kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden gerçekleştirdiği saldırılarının artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz. Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kimdir?

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“İnsanlık vicdanında çoktan hüküm giyenler, yaptıkları zulmün hesabını uluslararası mahkemeler önünde de verecektir. İsrail’in soykırımdan yargılandığı sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.” dedi.

Uluslarası Adalet Divanı’nın İsrail kararı hakkındaki bir diğer değerlendirme de  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’tan geldi:

“Gazze’de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail’e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir. Gazze’de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail’e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir. Şimdi, acilen tüm dünya Gazze’de yaşanan katliamları durdurmalı, insani yardımları bir an önce Gazze’ye ulaştırmalı ve uluslararası hukuk, bu eli kanlı katilleri yargılayarak hak ettikleri cezaları vermelidir. Bu davaya öncülük eden Güney Afrika Cumhuriyeti’ne, davayı yerinde takip eden milletvekillerimize ve bu mücadeleyi omuzlayan hukukçulara insanlık adına teşekkür ediyorum.”

ÖMER ÇELİK VE FAHRETTİN ALTUN’DAN İSRAİL KARARI DEĞERLENDİRMELERİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun:

“Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’in soykırımlarının Güney Afrika’nın başvurusu sonrasında yargılamasını son derece önemli bir hamle olarak değerlendiriyoruz. Umuyoruz, burada hukukun üstünlüğü ilkesi üstünün hukuku gasbına galebe çalabilir ve hukukun üstünlüğü üstün gelir.” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Uluslararası Adalet Divanı’nın kararı, İsrail katliamlarının uluslararası hukuk bağlamında soykırım çerçevesinde ele alınması bakımından son derece önemli bir gelişmedir. Uluslararası Adalet Divanının kararının Filistin halkı için adalet isteyen başta Filistinliler olmak üzere tüm insan hakları savunucularının talep ettiği adaletin sağlanmasına vesile olmasını diliyoruz.
Uluslararası toplumla birlikte bu kararı takip edecek ve İsrail’in Filistin’de işlemekte olduğu katliamları durdurmak üzere mücadele etmeye devam edeceğiz. Netanyahu yönetimi, Filistin’de yürüttüğü işgal ve soykırım politikaları nedeniyle insanlık ve tarih önünde hesap verecektir. Uluslararası Adalet Divanının kararı noktasında yasal başvurucu olan Güney Afrika yetkililerine ve halkına, insan hakları hukukçularına ve davayı yerinde takip eden milletvekillerimize müteşekkiriz.”

Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) / X

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: 

“İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir. 7 Ekim’den bu yana 11 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 26 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 64 binin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan İsrail, tedbir kararını acilen yerine getirerek saldırılarını bir an önce durdurmalıdır. Kararın uygulanması için uluslararası mekanizmanın da ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.