Biden itiraf etti: ‘Husileri durduramıyoruz!’

Biden itiraf etti: ‘Husileri durduramıyoruz!’
Yayınlama: 19.01.2024
A+
A-

ABD Husilerle ‘savaşta değiliz’ diyor; Biden grevlerin saldırıları durdurmadığını kabul etti.

ABD’nin Yemen’in Husi kontrolündeki bölgelerindeki hedeflere yönelik beşinci saldırı turunu gerçekleştirmesinin ardından açıklamalar.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, isyancı gruba yönelik askeri müdahalenin ticari gemilere yönelik saldırıları durdurmada başarısız olduğunu kabul etmesine rağmen, Yemen’deki Husilere yönelik saldırılara devam etme sözü verdi.

Biden bu açıklamalarını Perşembe günü ABD’nin Yemen’in Husi kontrolündeki bölgelerindeki hedeflere yönelik beşinci saldırı turunu gerçekleştirmesinin ardından yaptı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, iki gemisavar füzenin “bölgedeki ticari gemiler ve ABD Donanması gemileri için yakın bir tehdit” olduğunu belirledikten sonra imha ettiğini söyledi.

Gazetecilerin isyancı gruba yönelik saldırıların işe yarayıp yaramadığı sorusuna Biden, Kızıldeniz’de uluslararası gemiciliğe yönelik saldırıları durdurmadıklarını kabul etti.

“Peki çalışmak derken Husileri durduruyorlar mı? Hayır” dedi Biden. “Devam edecekler mi? Evet.”

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh daha sonraki bir brifingde “Husilerin saldırıları durdurma kararını vermesi gerektiğini” söyledi.

Singh, “Houthilerin hemen duracağını hiçbir zaman söylemedik” diyerek, saldırıları durdurmanın grubun “en iyi çıkarı” olduğunu ekledi.

“Perşembe gününden bu yana onların yeteneklerinin önemli bir kısmını zayıflatabildiğimizi, ciddi şekilde bozabildiğimizi ve yok edebildiğimizi gördünüz. Ancak Kızıldeniz’den geçen masum denizciler olan ticari gemiciliği kesintiye uğratmayı bırakmaya karar verdiklerinde iş tamamen onlara düşüyor.”

Singh ayrıca “ABD’nin kendisini Husilerle savaşta görmediğini ve eylemlerinin meşru müdafaa amaçlı olduğunu” söyledi.

“Savaşta olduğumuzu düşünmüyoruz. Singh, “Bölgesel bir savaş görmek istemiyoruz” dedi. “Houthiler, masum denizcilere, dünya ticaretinin yüzde 10 ila 15’ini gören bir bölgeden yeni geçmekte olan ticari gemilere seyir füzeleri, gemisavar füzeler fırlatmaya devam ediyorlar.”

Husiler Perşembe günü daha sonra yaptıkları açıklamada, Aden Körfezi’ndeki ABD gemisi Chem Ranger’a füze saldırısı gerçekleştirdiklerini ve bunun “doğrudan isabet” ile sonuçlandığını söyledi.

CENTCOM, isyancı grubun ABD’ye ait tankere iki füze fırlattığını ancak hedefi kaçırdıklarını söyledi.

İran destekli Husiler, Gazze’de İsrail bombardımanı altındaki Filistinlilere destek gösterisi olarak, küresel ticaretin önemli bir kanalı olan Kızıldeniz’deki kargo gemilerine defalarca saldırılar düzenledi.

Kasım ayında İsrail bağlantılı Galaxy Leader gemisine el koyulduğundan bu yana grup tarafından iki düzineden fazla gemi saldırıya uğradı.

Saldırılar, dünyanın en büyük denizcilik operatörlerinden bazılarını gemilerini Afrika’nın güney ucuna yönlendirmeye zorlayarak küresel ticareti ciddi şekilde aksattı.

ABD ve ortakları geçen ay, ticari gemileri su yolundaki insansız hava aracı ve füze saldırılarından korumak için çok uluslu bir güç olan Refah Muhafızı Operasyonu’nu başlattı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.