DAVOS’ta çömelen ABD geri adım atıyor

DAVOS’ta çömelen ABD geri adım atıyor
Yayınlama: 20.01.2024
A+
A-

Bu yıl Amerikalı yetkililere yönelik tavır çok farklıydı. Biden yönetiminin üst düzey yetkilileri ve ABD’li milletvekilleri, genellikle hakim oldukları bir ortamda, bu haftaki gösterişli yıllık toplantıda kendilerini alışılmadık bir konumda, savunmacı bir çömelme içinde buldular.

Yetkililer her gün Ukrayna’ya daha fazla yardım sağlanması konusundaki siyasi çekişme, kongredeki kutuplaşma, Filistinlilerin acılarına rağmen İsrail’i destekleme perspektifi ve Yemen’de Husilere karşı büyüyen bombalama kampanyası hakkında sorularla karşı karşıya kaldı. Ve her gün, yabancı meslektaşlarına, ABD’nin her şeyi kontrol altında tuttuğu, bunların karmaşık zamanlar olduğu, ancak Amerika ve müttefiklerinin baş edemeyeceği hiçbir şey olmadığı konusunda güvence vermek zorunda kaldılar.

Amerikalı yetkililer sadece bir yıl önce bu yüksek sosyete kayak kasabasına en son gittiklerinde, Batı desteğinin Ukrayna’yı Rusya’ya karşı nasıl ön plana çıkardığıyla ve temiz enerjiye yapılan yatırımların ABD’yi nasıl daha rekabetçi hale getirdiğiyle övünüyorlardı. Avrupalılarla büyük ama geçici bir tartışma. Davos’ta Amerika’da neyin yanlış olduğu değil, neyin doğru olduğu konuşuldu.

‘Bu sefer değil’

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin çalkantılı bir dünyada nasıl ilerlediğini tartışmak üzere Dünya Ekonomik Forumu’nun ana sahnesine çıktığında, The New York Times’tan Thomas Friedman ona şunu sordu:

“Yahudilerin hayatları Filistinlilerin ve Müslümanların hayatlarından daha mı önemli?”

Hayır, diye yanıtlayan Amerikalı üst düzey diplomat , ABD’nin Hamas’a karşı misillemeyi desteklerken bile İsrail’i Gazze’deki sivillerin zararını en aza indirmeye zorladığını savundu.

O an, ABD’li yetkililerin, kamuya açık ve özel olarak, Amerikan siyasetinin parçalanmış durumunu ve dış politikasına ilişkin rakip vizyonları açıklamaya zorlandığı birçok anlardan biriydi.

Magic Mountain’daki yedi milletvekilinden oluşan kongre delegasyonunun bir üyesi olan Senatör Chris Coons (D-Del.), kendisinin ve meslektaşlarının, ülke içindeki tartışmalar, yani Ukrayna’nın anayasası için 61 milyar doları aşan yasama tartışmaları konusunda küresel liderleri teselli etmeleri gerektiğini itiraf etti.

Ancak Başkan Joe Biden’ın sırdaşı Coons, ABD hakkında söylenmeye gerek olmadığını, özellikle de ABD’nin dünya çapındaki ilişkileri güçlendirdiği ve olumsuz rüzgarlara karşı ekonomisini güçlendirdiği için olduğunu ekledi.

Coons, “Amerika’nın dünyadaki yeri konusunda daha iyimserim.” dedi ama…

‘Herkes böyle hissetmiyor’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, sızdırılan kayıt dışı bir oturumda Amerikan siyasetinin kötü durumundan şikayet etti. Diğerleri ise Washington’un gidişatı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi rakiplerinin bu yolda devam etmezse ne yapacakları konusunda açık endişelerini dile getirdi.

“ABD, Avrupa’nın güvenliğinin garantörüdür. Bu bir gerçek” dedi Litvanya dışişleri bakanı Gabrielius Landsbergis.

“ABD’ye ihtiyacımız var. ABD’nin duruşunu değiştirecek senaryoları düşünmeye bile başlayamıyorum. Bu, Putin’in hemen başlattığı kargaşayı körükleyecek ve muhtemelen daha fazla savaşa, daha fazla istikrarsızlığa ve daha fazla maliyete yol açacaktır.”

Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Semafor medya kuruluşunun ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte, Amerika’daki siyasi kutuplaşmanın Ukrayna güçlerinin teçhizatına yönelik oluşturduğu tehdidi sordu ve

“Bize yönelik tek tehdit Rusya’dır” dedi. Ancak Kiev’e daha fazla yardım sağlamanın “ABD’de seçim yılı olduğunu biliyorduk” diye ekledi.

Amerikan politikasına ilişkin güvensizlikler özel yan toplantıların ötesinde kamusal ortamlara da sızmaya devam etti.

Ana sahnede yapılan bir röportajda ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, yönetimin İsrail-Hamas çatışmasına yaklaşımını ve Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı askeri tepkiyi savundu.

Sullivan, Hamas’ın 7 Ekim saldırısından önce bile iki devletli çözüm müzakerelerinin imkânsız olduğunu, dolayısıyla ilerleme kaydetmenin tek yolunun bir Filistin ülkesine giden yol karşılığında Arap ülkeleriyle normalleşme anlaşmalarına aracılık etmek olduğunu savundu. Ayrıca, Yemen’de ABD liderliğindeki cezalandırıcı saldırıların Amerika’nın başarısızlığının kanıtı olmamasına rağmen Husilerin füze fırlatmaya devam ettiğini söyledi.

Sullivan, “Saldırılarımızı başlattığımızda bunların tamamen sona ereceğini, Husilerin tamamen caydırılacağını söylemedik” dedi.

Husilerin bu kritik arteri risk altında tutmaya devam edeceğini tahmin ediyorduk ve daha fazla önlem alma hakkımızı saklı tutmaya devam ediyoruz.” (Cevap, Beyaz Saray’ın Kongre’ye sunduğu, Biden’ın yanıtı “Husi militanlarının gelecekteki saldırıları gerçekleştirme yeteneklerini bozmak ve bozmak için” yönlendirdiğini belirten kendi savaş yetkileri gerekçesini göz ardı etti.

Biden, Perşembe günü Marine One’a binmeden önce Sullivan’ın düşüncelerini yineledi . Bir muhabir saldırıların Husilere karşı “işe yarayıp yaramadığını” sordu. Şöyle cevap verdi: “’Çalışmak’ dediğiniz zaman Husileri durduruyorlar mı? Hayır. Devam edecekler mi? Evet.”

Her iki yorum da anında geri çevrildi. Uluslararası Kriz Grubu’ndan Michael Hanna , İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki bağları resmileştirme hedefiyle ilgili olarak, yönetimin mantığının “eksik” olduğunu söyledi. Filistin’le uğraşmak normalleşmenin sürdürülebilir yoludur.”

Husi saldırılarına gelince, Eurasia Group’tan Gregory Brew, “bir düşmana karşı askeri eyleminizin, düşmanın davranışlarını genel olarak kötü bir şey olduğunu değiştirmeyeceğini düşündüğünüzün sinyalini verdiğini” savundu.

ABD, Perşembe gecesi Husi hedeflerine beşinci kez yeni bir saldırı turu başlattı ve İran destekli Husileri “terörist” olarak yeniden tanımladı.

Yine Perşembe günü İsrail’in sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’ye savaş bittikten sonra herhangi bir Filistin devleti kurulmasına karşı olduğunu söylediğini söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.