Dünya onları desteklemişti, onlarsa İsrail’in yanındalar!

Dünya onları desteklemişti, onlarsa İsrail’in yanındalar!
Yayınlama: 20.01.2024
A+
A-

Ukrayna’daki Filistinliler, Kiev’in İsrail’i desteklemesi nedeniyle ‘çifte standardı’ kınadı.

Ukrayna, son çatışma boyunca İsrail’i destekledi ve savaş Gazze’yi kasıp kavururken Filistinlileri üzdü.

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattığında, Gazze Şeridi’nde yaşayan 30 yaşındaki gazeteci Amer Aroggi, Avrupa’daki çatışma hakkında haber yapma zorunluluğu hissetti.

İki yıldan kısa bir süre sonra, İsrail-Filistin çatışmasının son kez tırmanmasıyla birlikte anavatanında savaş yeniden başladı.

Bazı gözlemcilere göre Rusya ile İsrail ve Ukrayna ile Filistinliler arasında paralellikler vardı.

Ancak Gazze’de savaşın patlak vermesine hızlı ve net bir tepki veren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna halkının büyük bir kısmı ve neredeyse tüm Batılı liderler gibi desteğini İsrail’e verdi.

“Çifte standart gördüm, dünya Ukraynalılara yardım etti ama kimse bize yardım etmedi. Aroggi Al Jazeera’ye, “Annemi ve kız kardeşimi Gazze’den çıkarmama kimse yardım etmedi bile” dedi.

Aroggi’ye göre Ukraynalılar, savaşın ilk aşamalarında “yoğun propagandanın kurbanıydı”; bu nedenle İsrail’in Gazze’yi bombalamasını sıklıkla desteklediler.

Ayrılmak istediğini ancak Filistin pasaportu olduğu için gidemediğini söyledi.

Günlerini Gazze’deki ailesinden korkarak televizyon karşısında geçiriyor.

“Annem bana ‘İyi misin? Rus bombardımanı mı var?’ Ona ‘İyi misin? İsrail bombalaması mı var?'”

Savaşın bu noktasında Gazze’de en az 24.762 Filistinlinin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü bildirildi. İsrail kuşatma altındaki bölgeyi yöneten Hamas’ı yok etmeyi hedeflediğini söylese de sivillere verilen zarar ve davranışları ağır bir şekilde eleştirildi.

Ukraynalı First Lady Olena Zelenska, 7 Ekim’de Kiev’deki reklam panolarının başkenti İsrail bayraklarıyla aydınlatırken Ukraynalıların İsrail halkının “acısını anladığını ve paylaştığını” söyledi.

Dokuz yıl önce Ukrayna’ya taşınan Gazzeli tıp uzmanı Haşim*, Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde evlat edindiği eve olan bağlılığında kararlı kaldı.

Ancak Ukrayna’nın İsrail’in Gazze saldırısına verdiği tepkinin onu savaşın ilk aylarında çelişkili duygularla boğuşmaya ittiğini, özellikle de “Ukrayna’nın Filistin gibi işgalden muzdarip olduğunu” söyledi.

Ulusal medyadaki hakim anlatının İsrail lehine olduğunu ve kamuoyunun duyarlılığını etkilediğini söyledi.

Haşim de kişisel olarak acı çekti. Gazzeli olduğunu ancak Ukrayna’da ikamet ettiğini öğrenen kişilerden tehdit ve nefret dolu ayrımcı mesajlar aldığını söyledi. Yine de Ukrayna’da kalmayı planlıyor.

Görüş değişikliği mi?

Orta Doğu savaşının üzerinden üç aydan fazla zaman geçmiş olan Hashem ve Aroggi, kamuoyunda bazı değişikliklere tanık olduklarını söyledi.

Gazze’deki sürekli ölüm ve yıkım görüntülerinin etkisi oldu ve bazı Ukraynalıların hükümetlerinin tutumunu açıkça eleştirmeye başlamasına yol açtı.

Kasım ayında 300’den fazla Ukraynalı akademisyen, aktivist ve sanatçı, açık bir mektupla Filistinlilerle dayanışmalarını dile getirdi .

Mektupta Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkı ve İsrail işgaline karşı direniş hakkı vurgulanarak, Rus işgaline direnen Ukraynalılarla paralellik kuruldu.

Hashem, bazı Ukraynalıların “İsrail anlatısını” hem “yanlış hem de adaletsiz” olarak görmeye başladığını ve kendisi ve Filistin halkı için “manevi destek hissetmeye başladığını” söyledi.

Toplumun Filistin yanlısı kesimlerinden gelen artan baskının sonunda Ukrayna hükümetinin pozisyonunda kademeli bir değişime yol açtığına inanıyor.

Yetkili, Ukrayna’nın 12 Kasım’da BM kararını desteklemesine işaret ederek Uluslararası Adalet Divanı’nı (ICJ) İsrail’in Filistin topraklarını işgalinin yasal sonuçları hakkında bir fikir vermeye çağırdı.

Ancak Ukrayna, savaşın harap ettiği Gazze’de insani ateşkesi savunan yakın tarihli bir karara oy vermekten kaçınmayı seçti.

Açık mektubu imzalayan araştırmacı Yuliia Kishchuk, El Cezire’ye İsrail’in, İsrail’i demokratik ve ilerici bir ulus olarak gören Ukraynalı siyasi liberallerden önemli destek aldığını söyledi.

“İsrail, Ukrayna medyasında kendisini diğer Orta Doğu ülkelerinin otokrasisine karşı savunan son derece demokratik bir devlet olarak tasvir ediliyor” dedi ve “bu anlatıda Filistin’in olmadığını” ekledi.

Kishchuk, Filistin, tarihi ve devam eden İsrail işgaline ilişkin bilgi düzeyinin artmaya başladığını söyledi.

Orta Doğu’da uzmanlaşmış önde gelen Ukraynalı kanaat önderleri ve aydınlar, Ukrayna’nın Filistin’e tarihsel desteği hakkında bağlam sağlayarak medyada ilgi kazandılar. Kiev daha önce İsrail’in Filistin topraklarını işgalini kınayan BM kararlarını tutarlı bir şekilde desteklemişti.

Bu arada, İsrail’in Gazze’yi bombalamasının “dehşetini” tasvir eden görüntülerin, artık kendi savaş deneyimleriyle paralellikleri görmezden gelemeyen Ukraynalılar arasında bir empati duygusu yarattığını söyledi.

Kişçuk, son aylarda hükümet yetkilileri arasındaki üslup değişikliğinden de keyif aldı.

Aralık ayında Zelenskyy, bir nevi değişiklik yaparak Ukrayna’nın hem İsrail hem de Filistin halkının bağımsızlığını tanıdığını söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.