FIFA: “Taraftarlar ırkçı olduğunda maçlar kaybedilir”

FIFA: “Taraftarlar ırkçı olduğunda maçlar kaybedilir”
Yayınlama: 22.01.2024
A+
A-

FIFA Başkanı Gianni Infantino, taraftarlarının ırkçı tacizde bulunduğu takımların maçlarının otomatik olarak iptal edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Bu, Cumartesi günü Udinese ve Sheffield’da “tamamen iğrenç” olarak tanımladığı olayların ardından geldi.

AC Milan’ın Udinese galibiyeti, taraftarların Milan kalecisi Mike Maignan’a ırkçı tacizde bulunduğu iddialarının ardından kısa süreliğine askıya alındı.

Coventry’den Kasey Palmer, Hillsborough’da da benzer tacize uğradığını söyledi.

Infantino, X’teki bir gönderisinde “daha ağır cezalar verilmesi gerektiğini” söyledi.

“Üç aşamalı sürecin (maç durduruldu, maç yeniden durduruldu, maç tatil edildi) yanı sıra, taraftarları ırkçılık yaparak maçın tatil edilmesine neden olan takıma ve dünya çapındaki stadyumlara otomatik hükmen hükmen hükmetmeliyiz. Irkçılara yönelik yasaklar ve cezai suçlamalar var” dedi.

“Fifa ve futbol, ırkçılığın ve her türlü ayrımcılığın kurbanlarına tam bir dayanışma gösteriyor. İlk ve son olarak: Irkçılığa hayır! Ayrımcılığın her türüne hayır!”

“Cumartesi günü Udine ve Sheffield’da meydana gelen olaylar tamamen iğrenç ve kesinlikle kabul edilemez. Cumartesi günkü olaylardan etkilenen oyunculara tam desteğim var. Gelecek nesillerin bunun futbolun ya da toplumun bir parçası olmadığını anlaması için okullardaki eğitimden başlayarak ilgili tüm paydaşların harekete geçmesine ihtiyacımız var.”

AC Milan’ın oyuncuları, Fransa milli kalecisi Maignan’ın Stadio Friuli’deki kalabalığın bir kısmından “maymun sesleri” duyduğunu bildirmesinin ardından sahayı terk etti. Oyuncular sonunda geri döndü ve Milan 3-2 kazandı.

28 yaşındaki oyuncu, Milan TV’ye yaptığı açıklamada, “Futbol dünyasında bunun olmaması gerekiyor, ancak ne yazık ki yıllardır bu tekrarlanıyor” dedi.

“Bütün kameralar mevcutken ve bunlara yönelik yaptırımlar varken, bazı şeyleri değiştirmek için bir şeyler yapılmalı. Hepimiz tepki vermeliyiz, bir şeyler yapmalıyız çünkü bu şekilde oynayamazsınız.”

Milan ve şehrin rakipleri Inter, Maignan’ı açıkça destekledi; Serie A, “her türlü ırkçılığı kınadığını” söylerken, Fransız forvet Kylian Mbappe “artık yeter” dedi.

Eski İngiltere ve Arsenal forveti Ian Wright, Milan tarafındaki “dayanışmayı” alkışladı ve takımlara taciz duyduklarında “yürümeye devam etmeleri” çağrısında bulundu ve daha güçlü yaptırımlar çağrısında bulundu.

Palmer’ın dahil olduğu olay, Coventry’nin Çarşamba günü Sheffield’ı 2-1 yendiği şampiyonluk sırasında meydana geldi ve maç yetkilileri her iki menajerle konuşurken maçın birkaç dakika durdurulmasına yol açtı.

Güney Yorkshire polisi bir soruşturma başlattı ve “şartları anlamak ve olaya karışanları tespit etmek için kulüpler ve West Midlands Polisi ile birlikte çalışacaklarını” söyledi.

Çarşamba günü, jestin tribünlerdeki biri tarafından yapıldığı ve ‘suçlu bulunan herkesin’ ‘mümkün olan en katı yaptırımlarla’ karşı karşıya kalacağı doğrulandı.

Ancak Palmer, oyunda bazı şeylerin değişeceğinden şüphe duyduğunu söyledi ve X hakkında şunları yazdı:

“Irkçılık bir rezalettir… Bırakın futbolu, dünyada bile yeri yoktur. Siyahiyim ve gururluyum ve üç çocuğumu da aynı şekilde yetiştiriyorum. Dürüst olmak gerekirse, ne kadar çabalarsak çabalayalım hiçbir şey değişmeyecekmiş gibi geliyor.”

“Maymun tezahüratları yapan birkaç hayran hayran kitlesini tanımlamaz – aldığım tüm sevgi ve desteği takdir ediyorum.”

Ayrımcılık karşıtı hayır kurumu Kick It Out da hem Palmer’a hem de Maignan’a destek verdi.

Açıklamada, “Sorumluları cezalandırmak otoritelerin ve kulüplerin elindedir, ancak kulüpler bunu önleyemiyorsa, onlar da sonuçlarına katlanmalı” denildi.

“Fifa’nın talep ettiği gibi daha güçlü ve anlamlı cezaları memnuniyetle karşılıyoruz. Bunu çözmek oyuncuların elinde olamaz. Keşke böyle olmasaydı ama onlar zaten aşırı stres ve duygusal travma altında cesaret gösteriyorlar. Sözlerle değil eylemlerle desteğe ihtiyaçları var.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.