İngiliz Milletvekillerinden ‘boykot’ yasağı

İngiliz Milletvekillerinden ‘boykot’ yasağı
Yayınlama: 15.01.2024
A+
A-

İngiliz milletvekilleri İsrail boykotlarını yasaklayan yasa tasarısını destekledi.

İsrail, İşgal Altındaki Filistin Toprakları ile birlikte mevzuatta açıkça adı geçen tek devlettir.

Birleşik Krallık’taki kamu kurumlarının İsrail mallarına karşı kendi boykotlarını başlatmasını engelleyen bir yasa tasarısı, Çarşamba gecesi Avam Kamarası’ndaki son engeli ortadan kaldırdı – ancak muhalefetteki İşçi Partisi, bakanları oyun oynamakla suçladı.

Birleşik Krallık’taki kamu kurumlarının İsrail mallarına karşı kendi boykotlarını başlatmasını engelleyen bir yasa tasarısı, Çarşamba gecesi Avam Kamarası’ndaki son engeli ortadan kaldırdı – ancak muhalefetteki İşçi Partisi, bakanları oyun oynamakla suçladı.

Kamu Kurumlarının Ekonomik Faaliyetleri (Yurt Dışı Konular) Tasarısı, İngiliz hükümetinin İsrail’i hedef alan Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketini ele alma girişimidir.

Yerel konseylerin, üniversitelerin ve diğer kamu kurumlarının “belirli ekonomik kararlar alırken yabancı devletlerin siyasi veya ahlaki onaylamamasından etkilenmeleri” yasa dışı hale geliyor. İsrail, İşgal Altındaki Filistin Toprakları ile birlikte mevzuatta açıkça adı geçen tek devlettir.

Bu, Orta Doğu’da yeniden başlayan çatışmaların ve Britanya’nın siyasi partileri arasında buna nasıl tepki verileceği konusunda fikir ayrılığının olduğu bir dönemde geldi.

Milletvekilleri Çarşamba gecesi üçüncü Avam Kamarası okumasında yasayı desteklemek için 282’ye 235 oyla oy kullandı; bu, alt meclisin yeni bir inceleme için Lordlar Kamarası’na gitmeden önce yasayı tartışması için son şansıydı.

Planı zorlayan güçlü İsrail yanlısı baş bakan Michael Gove, BDS kampanyalarını vergi mükelleflerinin nakit israfı ve kendi kulvarlarında kalması gerektiğine inandığı yerel konseyler ve diğer kurumların dış politikada aşırı müdahalesinin bir örneği olarak damgaladı.

Ayrıca BDS hareketinin daha geniş anlamda “korkunç Yahudi karşıtı söylem ve istismara yol açabileceği” konusunda da uyardı.

Yasa, geçen yıl ikinci okumada küçük bir Tory isyanıyla darbe aldı ve hükümetin kendi milletvekillerinden bazıları bakanları aşırıya kaçmakla suçladı.

Yıllardır kendi zarar verici antisemitizm skandalını atlatmaya çalışan İşçi Partisi Çarşamba günü tasarıya karşı çıktı, ancak gerekçesinde ince bir çizgide yürümeye çalıştı.

Çarşamba günü LabourList için yazan partinin Gölge Orta Doğu Bakanı Wayne David, İşçi Partisi’nin “bazı insanların Yahudi halkına karşı nefreti körüklemek için BDS maskesini kullandığını” veya “İsrail’i diğer ülkelerden farklı standartlarda tutmaya çalıştığını” kabul ettiğini söyledi.

Ancak tasarının “sorunlar ve çelişkilerle dolu” olduğunu ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarından malların boykot edilmesini açıkça yasaklayarak “iki devletli çözümün başlangıç ​​noktasına bir araba ve atları yönlendirdiğini” söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün kampanya grubundan Sacha Deshmukh, yasa tasarısının konseylerdeki ve sağlık hizmeti veren kuruluşlardaki personeli “Gazze’deki korkunç insan hakları krizi veya Çin’deki kriz gibi konularda yazışmalarında veya sosyal medyada görüşlerini paylaşmaktan korkmalarına” yol açacağını öne sürerek dalgalanma etkileri konusunda uyarıda bulundu. Uygurlara yönelik korkunç muamele.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.