İran MOSSAD ve IŞİD hedeflerini vurdu

İran MOSSAD ve IŞİD hedeflerini vurdu
Yayınlama: 16.01.2024
A+
A-

İran, güvenlik tehditlerini gerekçe göstererek Irak ve Suriye’ye füze saldırıları düzenledi.

Devrim Muhafızları, Kuzey Irak’taki Erbil’deki İsrail ‘casusluk merkezlerine’ balistik füzeler ateşlediğini ve Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, Tahran’ın diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ancak “ulusal güvenlik tehditlerini caydırmak için meşru ve yasal hakkını” kullandığını söyledi.

Irak, ABD’nin kınadığı saldırılarla ilgili olarak Tahran’daki büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı ve İran’ın Bağdat’taki maslahatgüzarını çağırdı.

Evlerine en az bir roketin düşmesi sonucu hayatını kaybeden siviller arasında multimilyoner Kürt iş adamı Peshraw Dizayee ve ailesinin birkaç üyesi de vardı.

İktidardaki Barzani aşiretine yakın olan Dizayee, Kürt bölgesindeki büyük emlak ve güvenlik projelerinin arkasındaki şirketlerin sahibiydi.

‘Dikkatsiz’ hareket

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, füze saldırılarını “pervasız” olarak nitelendirdi ve bunların “Irak’ın istikrarını baltaladığını” ekledi.

Daha önce Twitter olarak bilinen X’te “Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Irak halkının isteklerini karşılama çabalarını destekliyoruz” dedi.

İki ABD’li yetkili Reuters haber ajansına, saldırıların hiçbir tesisini etkilemediğini ve ABD’den herhangi bir kayıp yaşanmadığını söyledi. Associated Press haber ajansına konuşan ABD’li bir savunma yetkilisi, ABD’nin hem Kuzey Irak’ta hem de Suriye’nin kuzeyindeki füzeleri takip ettiğini ve bunları “kesin olmayan” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Saldırılar, İsrail’in Gazze Şeridi’nde devam eden askeri saldırısının bölgesel olarak daha geniş bir gerilime yol açabileceği yönündeki korkuların arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Gazze savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana, ABD ve müttefik güçler Irak ve Suriye’de düzinelerce saldırıyla karşı karşıya kaldı ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, İran’a bağlı silahlı grupları suçladı.

George Washington Üniversitesi’nde yardımcı profesör olan Sina Azodi, grevlerin önemli olmasına rağmen bölgesel olarak yeni bir gerilime işaret etmediğini söyledi.

Azodi, Al Jazeera’ye “Gazze’deki çatışma devam ettiği sürece eylemler göreceğiz” dedi.

“Benim asıl endişem, bu saldırılardan birinde kayıplar yaşanabilir, ABD’de kayıplar yaşanabilir, bu da ABD’yi karşılık vermeye zorlayabilir ve daha sonra kimse gerçekten savaş istemeden olay tırmanabilir” diye ekledi.

Devlet medyasında yer alan haberlere göre Devrim Muhafızları ayrıca Suriye’deki “İslam Cumhuriyeti’ndeki terör operasyonlarının faillerine, özellikle de IŞİD’e” karşı füze saldırıları düzenlediğini söyledi. İdlib’deki IŞİD mevzilerine dört Hayber füzesi fırlattığı iddia edildi.

Açıklamada, “Muhafızlar, İran’da son dönemde yaşanan terör saldırılarına yanıt olarak komutanlarının ve kilit unsurların toplanma yerlerini bir dizi balistik füzeyle tespit etti ve yok etti” denildi.

Suriye’nin kuzeybatısındaki Beyaz Miğferler olarak da bilinen Suriye Sivil Savunma’nın müdür yardımcısı Münir el-Mustafa, AP’ye yaptığı açıklamada, İdlib’deki hava saldırılarından birinin artık faaliyet göstermeyen bir tıbbi kliniği vurduğunu söyledi.

Daha önce IŞİD, 3 Ocak’ta İran’ın güneydoğu kenti Kerman’da yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan çifte bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmişti .

‘İlk kez’

El Cezire’den Ali Hashem , İsrail’in 24.000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açan Gazze savaşı sırasında “İran’ın mümkün olduğu kadar bölgedeki her türlü gerilimden uzaklaşmaya çalıştığını” bildirdi.

Saldırıları “yeni bir tırmanış” olarak nitelendiren Hashem, “İranlıların ilk kez bir adım daha ileri gittiğini görüyoruz” dedi.

Tahran’da yaşayan siyasi analist ve üniversite profesörü Mohammad Marandi, İsrail ve Gazze’de ateşkesi desteklemeyi reddeden müttefiki ABD dışında herkesin Ortadoğu’da “yükselme” konusunda endişeli göründüğünü söyledi.

El Cezire’ye konuşan El Cezire, “İranlıların gerçekleştirdiği saldırıların hem Mossad bürolarını hem de terör örgütlerini hedef aldığını, aynı zamanda İsraillilere ve Amerikalılara bu tırmanışın herkesten çok onlara zarar vereceği mesajını vermek olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.