Mark T. Kimmitt “Kamuoyuna duyurmanın zamanı geldi.”

Mark T. Kimmitt “Kamuoyuna duyurmanın zamanı geldi.”
Yayınlama: 10.01.2024
A+
A-

Emekli ABD Ordusu Tuğgenerali, Başkan George W. Bush döneminde siyasi-askeri işlerden sorumlu dışişleri bakanı yardımcısı ve Orta Doğu işlerinden sorumlu savunma bakanı yardımcısı olarak görev yapmış Mark T. Kimmitt’ten çarpıcı açıklamalar geldi. Kimmitt;

“İran’nın ABD’nin istikrarsızlaştırıcı eylemlerini kabul etmeyeceğini söyledi. Washington’un Gazze savaşının yayılmasını önlemeye yönelik çevreleme, savunma ve caydırıcılık politikası başarısız oldu.
Artık daha iddialı bir yaklaşımı kamuoyuna duyurmanın zamanı geldi.
23 Aralık’ta Hint Okyanusu’nda Chem Puto tankeri İran insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradı. Bu, Gazze’deki Hamas, Yemen’deki Husiler veya Irak’taki İran destekli milisler gibi İran destekli terörist grupların vekalet saldırısı değildi.”

“Bu, İran İslam Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen uluslararası gemiciliğe doğrudan bir saldırıydı.”

Saldırının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron bunun “inanılmaz derecede önemli olduğunu” söyledi. İran, bu tırmanışın tolere edilmeyeceğine dair inanılmaz derecede net bir mesaj alıyor.” Ve haklıydı.

Politico’nun haberine göre Kimmitt şöyle devam ediyor;

“Bu saldırı, Washington’un Gazze savaşının yayılmasını engellemeye yönelik çevreleme, savunma ve caydırıcılık politikasının başarısız olduğunun açık bir kanıtıdır. Ve daha büyük, daha ölümcül bir saldırı gerçekleşmeden önce – ki kesinlikle öyle olacak – ABD’nin İran’ın ABD personeline veya çıkarlarına yönelik herhangi bir ölümcül saldırıyı bir savaş eylemi olarak değerlendireceğini ve ABD’nin İran’ın çıkarlarına yönelik herhangi bir ölümcül saldırıyı değerlendireceğini belirterek daha iddialı bir politikayı kamuoyuna duyurmanın zamanı geldi. Buna göre yanıt verin.

Hamas’ın İsrail’in güneyine yönelik 7 Ekim saldırılarından bu yana ABD politikası, çatışmanın Orta Doğu’nun tamamında tırmanmasını engellemeye çalıştı. Bunu başarmak için Washington, ilave savaş filoları, bir Ohio Sınıfı güdümlü füze denizaltısı ve daha da önemlisi iki uçak gemisi saldırı grubu konuşlandırarak, sahadaki varlığının önemli ölçüde artırılması emrini verdi . Bu varlıklar, ABD’nin bölgedeki herhangi bir tehdide yanıt verme konusunda güvenilir bir kapasiteye sahip olduğu mesajını göndererek Gazze çevresinde bir güvenlik kordonu oluşturmaya odaklanmıştı.

Daha sonra ABD, bölgedeki hem İsrail hem de ABD varlıklarını korumak için önemli hava savunma sistemleri konuşlandırarak savunma duruşunu güçlendirdi. Ek olarak, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hint Okyanusu ve Kızıldeniz’den geçen uluslararası sularda gemiciliği korumak ve savunmak için Refah Muhafızı Operasyonu’nu devreye sokarak ilave tedbirleri duyurdu.

ABD aynı zamanda İsrail’e neredeyse sürekli diplomatik çağrılar, ziyaretler ve mesajlar göndererek çatışmanın daha da genişlemesini engellemeye çalıştı. Başlangıçta Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine ABD’nin kesin desteği konusunda güven veren bu çağrılar, son zamanlarda daha fazla itidal tavsiyesi veriyor. Kuşkusuz, İsrail’in, Netanyahu hükümetinin 7 Ekim saldırılarının beyni olarak gördüğü İran’a yönelik tek taraflı saldırılarının ve ayrıca Hizbullah, Husiler ve onların Irak’taki vekil milislerinin daha sonraki saldırılarının arkasındaki kedi pençesi olarak gördüğü İran’a yönelik tek taraflı saldırıların önlenmesi için de güçlü tavsiyelerde bulundular.

Bölgede, çatışmayı kontrol altına almak için müttefiklerin desteğini alan başka mekik diplomasilerinin yanı sıra devlet dışı aktörlerin ikamet ettiği ülkelere yönelik sert mesajlar da mevcut.

Ancak 7 Ekim’den bu yana ABD birliklerine Irak ve Suriye’de 100’ün üzerinde saldırı düzenlendi. Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndaki Husiler, ticari gemileri hedef alan benzer sayıda insansız hava aracı ve füze saldırısı gerçekleştirdi. Ve Hizbullah her gün İsrail’e çok sayıda füze ve roket saldırısı düzenliyor.

Çoğu açıdan bakıldığında, ABD politikasının, devlet dışı aktörler tarafından bölge genelinde uygulanan şiddetin yayılmasını kontrol altına alma hedefine ulaşmada başarısız olduğu görülüyor.

Daha da kötüsü, inkar edilebilir bir vekil aracılığıyla değil, doğrudan İran tarafından gerçekleştirilen 23 Aralık saldırısı, savaşta bir dönüm noktasıdır.

Bu, İran’ın artık devlet dışı aktörleri cesaretlendirecek açık çatışmaya girmeye istekli olduğunu gösteriyor. Ve ABD’nin mevcut politikasının daha fazla gerilimi engellemesi pek mümkün olmadığından, İran’ın çatışmaya girmesi, tırmanma merdiveninde benzer bir adım atılmasını gerektiriyor.

Yine de böyle bir karar hafife alınmamalı, tepkisel ya da keyfi olarak alınmamalıdır. ABD Başkanı Joe Biden aceleyle bir duyuru yapmamalı. Aksine, yönetimi Kongre’yi ikna etmeli ve Amerikan halkını bunun amacı, maliyeti ve olası sonuçları konusunda ikna etmelidir. İran’a karşı riskleri artırmanın provokatif olmadığını, kritik sınırları belirlemek anlamına geldiğini ve bunu yapmamanın Amerikalıların hayatına mal olacağını açıkça belirtmek gerekiyor.

Müttefiklerimizin de bu yeni politikanın yararları konusunda ikna edilmesi ve ortak ve faydalanıcı olarak yanlarında getirilmesi gerekecek. Üstelik ABD, İran’ı ve vekillerini dizginlemek için şu ana kadar çok az şey yapan Birleşmiş Milletler’e bu değişimi açıklamak zorunda kalacak.
Hiçbir şey yapmamak ya da sadece mevcut politikaya güvenmek artık bir seçenek değil. Daha sert bir yaklaşım, yanıt vermenin sorumlu yoludur.
Tahran’ın, ABD’nin istikrarı bozan eylemlerine artık uymayacağını ve gerilimin artması korkusuyla Amerikalıların hayatlarının ve çıkarlarının kaybolmasına gerek olmadığını bilmesi gerekiyor. En önemlisi, bu mesajın açık ve kısa olması gerekiyor; zira herhangi bir gerilimin şu anda kaza, hata veya yanlış hesaplama sonucu ortaya çıkması muhtemeldir.

Dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter, 1980’deki Birliğin Durumu konuşmasında, daha sonra Carter Doktrini olarak anılacak olan şeyi duyurdu . Sovyetler Birliği’ni hedef alan bu bildiri, gerekirse ABD’nin Basra Körfezi’ndeki ulusal çıkarlarını savunmak için askeri güç kullanacağına dair bir bildiriydi.

Sözleri kesin ve ürkütücü derecede ileri görüşlüydü.

“Pozisyonumuz tamamen açık olsun: Herhangi bir dış gücün Basra Körfezi bölgesinin kontrolünü ele geçirme girişimi, Amerika Birleşik Devletleri’nin hayati çıkarlarına bir saldırı olarak kabul edilecek ve böyle bir saldırı, ne gerekiyorsa yapılarak püskürtülecektir. askeri güç de dahil.”

Sovyetler Birliği bu açık mesajı duydu ve ne kendisi ne de Rusya Federasyonu buna karşı çıkmadı.

Birliğin Durumu konuşmasında, o zamanlar Delaware’den genç bir senatör olan Biden oturuyordu ve Carter’ın bir sonraki yıl görevden alınmasını izledi – Sovyetler Birliği onun blöfünü yaptığı için değil, diğer şeylerin yanı sıra, 1979’daki İranlı rehine nedeniyle. kriz. Carter Doktrini Sovyetler Birliği tarafından hiçbir zaman sorgulanmadı.

Şimdi, 44 yıl sonra, Başkan Biden kısa bir süre sonra ikinci Birliğin Durumu konuşmasını yapacak ve Tahran’dan çok daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak. Bu konuşma, ABD’nin giderek saldırganlaşan İran’a yönelik politikasını daha açık ve kararlı bir şekilde duyurmak için eşsiz bir fırsattır ve Biden şunu da açıkça ifade etmelidir:

 “Herhangi bir ulus veya onun vekilleri tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin hayati çıkarlarına yönelik bir saldırı, ABD’nin hayati çıkarlarına yönelik bir saldırı olacaktır.” askeri güç de dahil olmak üzere gerekli her türlü yöntemle püskürtülecektir.”

Diyen eski ABD Tuğgenerali açıklamalarına şöyle son verdi;

“Bu bir tehdit, provokasyon ya da savaş çığırtkanlığı değil. Bu bir devletçiliktir. Ve İran’ın daha fazla gerilimi tırmandırması Amerikalıların canına ve güvenilirliğine mal olmadan önce bunun yapılması gerekiyor.”

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.