Netanyahu’nun sakladığı o gerçek ne?

Netanyahu’nun sakladığı o gerçek ne?
Yayınlama: 22.01.2024
A+
A-

İsrail’in önde gelen savaş lideri Gazze stratejisi konusunda Netanyahu’ya meydan okuyor!

İsrail savaş kabinesinin önemli bir üyesi, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu Gazze’deki askeri hedeflere ilişkin gerçeği söylememekle suçladı.

Netanyahu, ABD’nin gelecekteki bir Filistin devleti yönündeki baskısını açıkça reddetti ve saldırının “tam zafere kadar” devam edeceği konusunda ısrar etti. Ancak Gadi Eisenkot,

Hamas’ın “mutlak yenilgisini” savunanların “gerçeği söylemediğini” söyledi.

Emekli generalin oğlu Gazze’de savaşırken öldürüldü .

Israel Ch-12 Uvda’ya verdiği bir röportajda Netanyahu’nun 7 Ekim’de ülkesini koruyamamanın “kesin ve net sorumluluğunu” paylaştığını söyledi ve İsrail’in mevcut liderliğine “güven olmadığını” söyleyerek yeni seçim çağrısında bulundu.

Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına göre İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında o tarihten bu yana yaklaşık 25.000 kişi öldü.İsrail ile Batılı müttefikleri arasındaki uçurum genişledikçe, başbakan ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın pek anlaşamadığı yönündeki haberlerle birlikte kabine içindeki gerilimler de artıyor.

Netanyahu’nun Filistin devleti hakkındaki yorumlarının ardından Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı John Kirby,

ABD ve İsrail’in “olaylara açıkça farklı baktığını” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “İsrail’in güvenlik sorunlarını bir Filistin devleti olmadan çözmenin mümkün olmadığını” söyledi.

‘Görüşme yaklaşık bir aydan bu yana ilk kez gerçekleşti’

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın Cuma günü yaptığı görüşmede Bay Netanyahu ile iki devletli çözümü tartıştığını söyledi.

Bay Biden daha sonra Washington’da gazetecilere konuştu ve bir gazeteci Netanyahu görevdeyken iki devletli bir çözümün imkansız olup olmadığı sorulduğunda şöyle yanıt verdi: “Hayır, değil”.

Biden, “Bir takım iki devletli çözüm türleri var. BM üyesi olan ve kendi orduları olmayan bazı ülkeler var” dedi.

Ancak Netanyahu kariyerini Filistin devletine direnerek geçirdi ve daha geçen ay bunu engellemiş olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek övündü.

Biden Yönetimine yönelik bir başka çürütmenin zamanlaması, onun giderek artan uluslararası izolasyon duygusunu artıracak.

ABD bu çatışma sırasında defalarca İsrail’in askeri stratejisini etkilemeye çalıştı; kapsamlı hava saldırılarının aksine Gazze’ye daha hassas güdümlü saldırılar yapılmasını teşvik etti; kara saldırısını geciktirmek veya terk etmek; ve İsrail’in gelecekteki Filistin devletine komşu olacağı ve Filistin Yönetimi’nin de rol alacağı iki devletli bir çözüme ilişkin anlamlı görüşmelerde bulunmak.

Ancak çağrıların ABD’li yetkililerle yapılan gergin toplantılarda Netanyahu tarafından sıklıkla reddedilmesi, bazı Amerikalı çevrelerde Başkan Biden’ın İsrail’e koşulsuz desteğine ilişkin hayal kırıklığını derinleştirdi.

‘Kalıcı barış mümkün mü?’

Bu çatışmada ölümün ağır bastığı bir ortamda, İsrail’in müttefikleri, kalıcı barışın tek yolu olarak, uykuda olan iki devletli plana yeniden hayat kazandırılabileceğini umuyorlar.

Ancak Bay Netanyahu’nun yorumları, onun tam tersini istediğini gösteriyor gibi görünüyor. Kuşkusuz, gelecekteki Donald Trump yönetimine daha uygun olmasını umduğu ve İsrail yanlısı tavrını toparlamak için eski Amerikalı arkadaşına kırmızı et verecek şekilde zamanlanmış olabilecek bir pozisyon. ABD seçim yılında destekçileri…

İsrail’de giderek popülerliğini yitiren bir başbakan, hükümetini destekleyen aşırı sağa sırtını dönüyor.Yakın zamanda yapılan bir anket, İsraillilerin yalnızca %15’inin onun savaştan sonra da işini sürdürmesini istediğini ortaya çıkardı.

‘Hedef artık rehineleri kurtarmak’

İsraillilerin çoğu Hamas’a karşı askeri harekatı desteklemeye devam ederken, artık çoğunluk, Hamas’ı yok etme gibi potansiyel olarak imkansız bir hedef yerine geri kalan 130 kadar rehinenin eve getirilmesine öncelik vermek istediklerini söylüyor.

Gelecekteki bir Filistin devleti hakkındaki son yorumları aynı zamanda Arapların çatışmada arabuluculuk yapma çabalarının da reddedilmesi anlamına geliyor.

Suudi Arabistan, iki devletli çözümü de içeren ateşkes anlaşmasının parçası olarak İsrail’le ilişkileri normalleştirme ödülünü kendisine sundu.

Ancak İsrail başbakanı siyasi hayatta kalmasını Filistin karşıtı katı tutumuna bağlamış görünüyor.

İsrail tarihinde kendi gözetiminde gerçekleşen en kötü saldırılardan sonra artık kendisini “Bay Güvenlik” olarak satamaz.

Şimdi sıra “Bay Bağımsız Olmayan Filistin”

Başbakana olan sevgisi giderek azalan, komşusu bir Filistin devleti hayal edemeyecek kadar travmatik olan buradaki halkın ruh hali ile uyum sağlayacağına inandığı bir konum…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.