10 Mayıs Cumartesi akşamı 24 TV ekranlarına konuk olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yıllar sonra ilk kez dile getirdiği zehirlenme olayına ilişkin, “Zehirlendik de tedavi de gördük. Ağır arsenik ve cıva verildim. Bir yerde olmuş, sonra tahlillerde ortaya çıktı. 4-5 sene oluyor.” açıklamasında bulunmuştu.
Daha önce bu konuyu kamuoyuyla paylaşmadığını söyleyen Fidan, yaşadığı bu ciddi olayın görevini yapmasına engel olmadığını belirterek, “Zaten bu vatana hizmet etmek için varız. Karakter suikastı da yapacaklar size, fiziksel suikast da yapacaklar.” ifadelerini kullandı.
“O Detaylara Girmeyelim” Diyerek Kimliği Gizli Tuttu
Canlı yayında kendisine yöneltilen “Kim yaptı?” sorusuna açık cevap vermeyen Fidan, suikast girişiminin arkasındaki isim ya da gruplara ilişkin şunları söyledi: “O detaylara girmeyelim. O, dışarılarda olan konular. Sadece içeride düşman yok, her yerde düşman var.”
Yeni Şafak Yazarı: “Zehirleme Yurt Dışında Gerçekleşti”
Gazeteci-yazar Yahya Bostan ise Yeni Şafak gazetesindeki köşesinde suikast girişimiyle ilgili bazı dikkat çekici detaylara yer verdi. Bostan, “Zehirleme girişiminin yurt dışında bir ülkede gerçekleştiği tahmin ediliyor. Faille ilgili henüz bir bilgi yok. Girişimin, civa buharı verilmek suretiyle gerçekleştiği düşünülüyor. İki yıl tedavi görmüş ve tehlike atlatılmış.” bilgisini paylaştı.
Bostan, olayın 2020 veya 2021 yıllarında gerçekleşmiş olabileceğini belirterek, Türkiye’nin o dönemde bölgesel krizler ve jeopolitik gerilimlerin tam ortasında olduğunu hatırlattı: “O dönem Türkiye’nin muarız bir koalisyonla Doğu Akdeniz’de kuşatılmaya çalışıldığı, Ankara’nın Libya‘ya müdahale ettiği, Karabağ hamlesinin yapıldığı, Suriye ve Irak’ta terörle mücadele edilen sert bir süreçti.”
“Karar alıcılar hedefti”
Aynı yazıda, bölgede oluşan yeni düzende Türkiye’nin etkisini kırmak isteyen güçlerin, üst düzey yöneticileri hedef almış olabileceği değerlendirmesi de yer aldı:
“ABD’nin bölgeye ilgisini kaybettiği ve Ortadoğu’da yeni bir nizam kurulacağı anlaşılmıştı. Tüm aktörler nüfuz artırmak ve yeni nizamda söz sahibi olmak için kılıçlarını çekmişti. Hasım çoktu. Ankara’daki karar alıcılar hedefti. Türkiye’nin önde gelen diğer aktörleri açıklamadığı için başka hangi suikast girişimlerinin yapıldığını bilmiyoruz.”