Prof. Dr. Naci Görür’den İstanbul için korkutan deprem uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür’den İstanbul için korkutan deprem uyarısı!
Yayınlama: 17.08.2023
A+
A-

Jeolog ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, beklenen olası İstanbul depremine ilişkin uyarılarda bulundu.

Prof. Görür, “Depremde İstanbul’da 14 barajın, 7’si çok tehlikeli. Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul’da en az 100 milyon ton atık çıkar. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri dönüşüme tabii tutacağınızın planlanması lazım.” dedi.

‘Niye bekliyoruz ki?’

Bakırköy Florya’da ‘Afete Dayanıklı Şehir 17 Ağustos Anma Programı’ paneli düzenlendi. Panelde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, endişeyle beklenen ‘Marmara Depremi’ ve ‘İstanbul Depremi’ hakkında uyarılarda bulundu.

“İstersek sahaya inip İstanbul’u depreme hazırlamaya başlayabiliriz. Zaten ben merak ediyorum. Niye bekliyoruz ki?” diye soran Prof. Görür, “Sürekli proje, proje, proje, proje, bütün raflar doldu proje. Dünyada en fazla deprem hazırlık projesi yapan Türkiye’dir eminim. Öyle İstanbul bakir bir yer değil. Yani depremle ilgili hazırlığın yapılmadığı yer değil. 1999’dan bu yana gerçekten İstanbul’da inanılmaz derecede depreme hazırlık çalışmaları yapıldı. Ama sonuç daha tam olarak İstanbul depreme hazır değil. Yapılması gerekenlerin yanında daha az. Onun için İstanbul’da sıfır çalışma diye bir şey yok.” ifadelerini kullandı.

Baraj tehdidine dikkat çekti!

İstanbul’daki 7 barajın deprem açısından çok riskli olduğunu belirten Naci Görür, şöyle konuştu:

İSKİ’nin barajlarında ben de hasbelkader görev yaptım. Teknik üniversiteden ekibe de ince sondajlarla çalışma yapıyorduk. 14 tane barajın 7’si çok tehlikeli. Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul’da en az yüz milyon ton atık çıkar. Atık dediğim olur. Bunun için de asbest de dahil, parlayıcı, patlayıcı, toksin, kimyevi maddelerin hepsi. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri dönüşüme tabii tutacağınızın planlanması lazım.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.