Sosyal medya kullanım yaşı değişiyor mu?

Sosyal medya kullanım yaşı değişiyor mu?
Yayınlama: 29.04.2026
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 15 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımına yönelik devrim niteliğinde kısıtlamalar geleceğini duyurdu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Anadolu Ajansı Editör Masası programında yaptığı açıklamalarda, dijital çağda aile yapısını ve çocukları korumaya yönelik hazırlanan yeni eylem planının detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Bakan Göktaş, çocukların sosyal medya ve oyun platformlarındaki “dijital ayak izlerinin” gelecekte yasal sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunarak, devletin bu konuda artık daha aktif bir denetim mekanizması işleteceğini belirtti.

15 Yaş altına sıkı denetim ve yaş doğrulaması geliyor
Bakan Göktaş’ın açıklamalarına göre, yeni düzenleme sadece sosyal medya devlerini değil, aynı zamanda çocukların yoğun vakit geçirdiği oyun platformlarını da kapsayacak.

Planlanan düzenlemenin öne çıkan konular şunlar:

15 yaş altı kullanıcılar için sosyal medya platformlarına sıkı yaş doğrulama sistemleri getirilecek. Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya platformları ile 100 binden fazla kullanıcısı olan oyun platformlarının Türkiye’de resmi temsilci ataması zorunlu olacak.

Çocuklar için uygunsuz veya zararlı olduğu tespit edilen içeriklerin, bildirimden itibaren en geç bir saat içinde platformlardan kaldırılması gerekecek. Yanıltıcı reklamlar ve algoritma kaynaklı riskler de bu denetimin odağında olacak.

Bakan Göktaş, çocukların 6 yaşına kadar düşen sosyal medya kullanımının uzun vadeli risklerine dikkat çekti. 14 yaşında paylaşılan bir içeriğin, 18 yaşında kişinin karşısına yasal bir engel veya sosyal bir risk olarak çıkabileceğini belirterek, ebeveynleri bu konuda uyardı.

Düzenlemenin yasakçı bir zihniyetle değil, “düzenleyici ve koruyucu” bir modelle hazırlandığını ifade eden Göktaş, Türkiye’nin bu konuda AB, Fransa ve Avustralya gibi ülkelerdeki iyi örnekleri inceleyerek kendi modelini oluşturduğunu söyledi.

6 Aylık hazırlık süreci başladı
Yaklaşık 6 aylık bir ikincil düzenleme ve yönetmelik sürecinin ardından yürürlüğe girecek olan kurallar, BTK ve siber güvenlik birimleriyle koordineli şekilde uygulanacak. Bakan Göktaş, “Amacımız çocukları dijital dünyadan koparmak değil, onları algoritmaların insafına bırakmamaktır.” diyerek sürecin kararlılıkla takip edileceğini vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.