Yeniden Refah, mağdur uzman çavuşlar için TBMM’ye önerge sundu!

Yeniden Refah, mağdur uzman çavuşlar için TBMM’ye önerge sundu!
Yayınlama: 20.05.2024
A+
A-

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Türkiye sınırları içinde ve yurtdışında zor koşullar karşısında terörle mücadele eden ve atanamayan uzman çavuşların hak kayıplarına ilişkin TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, TBMM’ye soru önergesi sundu.

‘Hak kaybına uğrayan uzman çavuşlar mağdur olmuştur’
Bekin, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Aşağıdaki sorularımın Milli Savunma Bakanı Sayın Yaşar Güler tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Türk Silahlı Kuvvetlerinde 3269 sayılı Kanuna tabi, en az 2 yıl ve üzeri görev yapmış gerek ailevi nedenler gerekse sağlık niteliklerini kaybeden uzman çavuşlar görevinden ayrılmak durumunda kalmışlardır. Uzman erbaşların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 92’nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için 10/02/2016 tarihi öncesine kadar göreve başlayanların 2 (iki) hizmet yılını tamamlamış olması, 10/02/2016 tarihi ve sonrasında göreve başlayanların ise 7 (yedi) hizmet yılını tamamlamış olmaları halinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarında boş olan memur kadrolarına atanma hakları vardı. Ancak uzman çavuşların bu hakları 3269 sayılı kanunun 5. Maddesine eklenen fıkra, uzman çavuş görevini yerine getiren ve meslekten ayrılanların hizmet yılı 7 (yedi) yıla çıkartılarak kanun değişmiştir. Bu değişiklik, uzman çavuşların kanun ile önceden kazanmış olduğu hakların ellerinden alınmasına sebebiyet vermiştir. Anayasamızda kazanılmış hakların geri alınamaz ibaresine karşılık, kanunla yapılan düzenleme ile hak kaybına uğrayan uzman çavuşlar mağdur olmuştur.
Gerek ülkemiz sınırları içinde gerekse yurtdışında zor koşullar karşısında terörle mücadele eden, görevini en iyi şekilde yapan, uzman çavuşlar, sağlık sorunları ve mesleki tahribat neticesinde görevlerinden ayrılmak zorunda kalmışlardır. Ancak ne yazık ki bugüne kadar kamu kurum ve kuruluşlarına başvurdukları halde atama yapılmadığı tarafımıza ulaşan bilgiler arasındadır.
Bu bilgiler doğrultusunda;
1- 2013 yılı itibari ile görevden ayrılan uzman çavuş sayısı kaçtır? Kaç tanesi görevi bırakmak zorunda kalmıştır? Bu süre içinde kamu kurum ve kuruluşlarına devlet eliyle atanan uzman çavuş sayısı nedir?
2- Vatanı canları uğruna savunan uzman çavuşların mağduriyetlerinin giderilmesi ve kazanılmış haklarının yeniden düzenlenmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
3- Bakanlığınız tarafından uzman çavuşların Kamu Kurum ve Kuruluşlarının boş olan kadrolarına atama yapılabilmesi için ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları ile ortak bir çalışma yürütmeyi gündeminize alır misiniz?
4- Bakanlığınızca bugüne kadar atanamayan uzman çavuşların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalar yapılmış mıdır?
5- Şayet uzman çavuşların hayatlarını kolaylaştıran çalışmalar yapılıyorsa bu çalışmalar hangileridir?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.