Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Karlıova’dan başlayarak Kuzey Anadolu fayı boyunca uzanan ve dünyanın en tehlikeli faylarından biri olarak kabul edilen bu fay hakkında konuştu. Ayrıca, aktif fayları da ayrıntılı bir şekilde sıraladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada deprem yasasının çıkarılması gerektiğini vurguladı. Özellikle Elâzığ ve çevresinin fay hatlarıyla çevrili olduğuna dikkat çeken Görür, ayrıca Karlıova’dan başlayarak Kuzey Anadolu fayının dünyanın en tehlikeli faylarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, Doğu Anadolu fayı, Malatya fayı ve Ovacık fayı gibi aktif fay hatlarını da sıralayarak deprem tehlikesine dikkat çekti.
Acilen önlemler alınmalı
Görür, bu fay hatlarının zaman zaman büyük depremlere yol açtığını ve bu depremlerin bölgedeki stres birikiminin sonucu olduğunu açıkladı. Ayrıca, yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve diğer ilgili kurumların fay analizleri ve deprem analizleri yaparak depreme karşı korunma planları oluşturması gerektiğini vurgulayarak depreme karşı alınacak tedbirlerin önemini vurguladı.
Yerel yönetim ve halk birlikte hareket etmeli
Prof. Dr. Naci Görür, ayrıca altyapının da depreme uygun olması gerektiğini vurgulayarak, “Yapının temeli, zemin koşulları, jeolojik ve jeofizik parametreler göz önüne alınmadan sadece binayı güçlendirmek veya sağlam inşa etmek yeterli değildir. Bir binanın altının kayalık olması, onun depreme dayanıklı olduğu anlamına gelmez” dedi.
Görür, depreme karşı alınacak tedbirlerin sadece devletin veya yerel yönetimlerin sorumluluğunda olmadığını, halkın da bu konuda duyarlılık göstermesi gerektiğini belirterek, depreme dayanıklı yerleşim alanlarının oluşturulması için devlet, yerel yönetimler ve halkın birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.