Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Ankara Valiliği tarafından kamusal alanlarda sahipsiz köpeklerin beslenmesine getirilen tartışmalı yasak, mahkeme tarafından hukuka ve ölçülülük ilkesine aykırı bulunarak iptal edildi.
Ankara Valiliği İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun sokak köpeklerinin kamusal alanlarda beslenmesini tamamen yasaklayan kararı, deyim yerindeyse yargı duvarına çarparak geri döndü. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından yargıya taşınan düzenlemeyi inceleyen Ankara 23. İdare Mahkemesi, 15 Eylül 2026 tarihli kararıyla yasağı iptal ederek sokak canlarının yaşam hakkına dair önemli bir emsal karara imza attı.
YASAK YERİNE DAHA SINIRLI TEDBİRLER
Mahkemenin iptal kararında, sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınması ve sahiplendirilmesi için yeterli barınak kapasitesinin oluşturulmasının zaman aldığına dikkat çekildi. Bu geçiş sürecinde gelişigüzel beslemenin yaratacağı risklerin tamamen yasaklama yoluyla değil; besleme noktalarının kurallara bağlanması, yer ve zaman sınırlamaları getirilmesi gibi daha sınırlı önlemlerle çözülebileceği vurgulandı.
HİJYENİK KOŞULLARDA BESLENME MÜMKÜN
Kararda, denetimli besleme alanlarının oluşturulması durumunda sokakta yaşayan hayvanların yetkili kurumların gözetiminde, sağlıklı ve hijyenik koşullarda beslenmesinin mümkün olduğu ifade edildi. Mahkeme heyeti, daha esnek ve kademeli önlemlere başvurulmadan doğrudan “yasak” getirilmesini ölçülülük ilkesi açısından orantısız bulduğunu belirtti.
KONTROLSÜZ BESLEME İFADESİ BELİRSİZ
Düzenlemenin iptal edilmesindeki bir diğer kritik gerekçe ise kararda kullanılan dil oldu. Mahkeme, metinde geçen “kontrolsüz besleme” ifadesinin yasal bir tanımının bulunmadığına işaret ederek uygulamanın belirsizliğe yol açabileceğini değerlendirdi. Ayrıca idarenin kamu düzenini korurken, insan sağlığı ve güvenliği ile hayvanların refahını ve yaşam hakkını bir arada gözetmesi gerektiğinin altı çizildi.
AFYON VE ERZURUM İÇİN HAZIRLIK
İptal kararının ardından bir açıklama yapan HAYTAP, bu kararın diğer iller için de önemli bir emsal teşkil ettiğini vurguladı. Benzer bir uygulamanın Afyon Valiliği tarafından da hayata geçirildiğini ve o davanın halen sürdüğünü hatırlatan federasyon, Erzurum Valiliği’nin aldığı karar için de bu hafta içerisinde yargıya başvuracaklarını duyurdu. HAYTAP, sivil toplum kuruluşlarının hukuki denetimin işletilmesinde önemli bir “fren mekanizması” görevi üstlendiğini sözlerine ekledi.