Yeniden Refah Partisi’nden “Asgari Ücret” çağrısı!

Yeniden Refah Partisi’nden “Asgari Ücret” çağrısı!
Yayınlama: 19.12.2022
A+
A-

Yeniden Refah Partisi Ekonomik İşler Başkanlığı tarafından asgari ücrete ilişkin yapılan açıklamada,
“2023 yılında asgari ücretlinin hakkının teslim edilebilmesi için, asgari ücrete %120 oranında zam yapılarak 12.100 TL’ye yükseltilmesi gerekmektedir.” denildi.

Milli Nizam

2023 yılı asgari ücreti için açıklamada bulunan Yeniden Refah Partisi Ekonomik İşler Başkanlığı, milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendiren önemli önerilerde bulundu.

Açlık ve yoksulluk sınırı vurgusunun yapıldığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durum şöyle özetlendi:

Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan 7 milyondan fazla asgari ücretli ve işgücünün büyük çoğunluğunu oluşturan sabit gelirli çalışanlar bugün çok ağır geçim sıkıntısı yaşamaktadırlar. Tüm ürünlerin fiyatlarında, özellikle gıda fiyatlarında yaşanan sürekli artışlar nedeniyle sabit ücretle çalışan işçi ve memurların satın alma gücü azalmanın çok ötesinde hızla eriyip bitmiştir.

‘Çok büyük bir oranda zam gerekmektedir’

“Bugün açlık sınırının 8.000 TL’ye dayandığı, yoksulluk sınırının 25.000 TL’yi geçtiği ekonomik şartlarda 5.500 TL asgari ücretle geçinmek mümkün değildir.” denilen açıklamada, “Acilen maaşların geçinmek için ‘yeterli olabilecek’ çok büyük bir oranda zam ile arttırılması gerekmektedir. İşçi, işveren artık herkes bu konuda hemfikir duruma gelmiştir. Görüşmelerde şeffaf ve objektif bir şekilde tartışmaya açılarak karara bağlanması gereken konu ‘ne kadarlık zammın yeterli sayılabileceği’ olmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

“Asgari Ücret Bilim Kurulu” tesis edilmesi için çağrıda bulunulan açıklamada, günümüz şartlarında 2023 asgari ücretinin 12 bin 100 liraya yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

Yüzde 120 oranında zam yapılmalı

Yeniden Refah Partisi Ekonomik İşler Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle devam etti:

Yeniden Refah Partisi olarak “hiç vakit kaybetmeden Asgari Ücret Bilim Kurulu tesis edilmesi” teklifimizi yineliyoruz. Bilim Kurulu marifetiyle asgari ücret tespit süreci ülke ekonomisinin şartları içerisinde sürdürülebilir ve gelir dağılımında adaleti tesis edebilir dinamik bir yapıya kavuşturulmalıdır. Mevcut seneden seneye birbirinden kopuk ve siyasi güç dengelerinin gölgesinde alınan zam kararlarının devam etmesi durumunda asgari ücrete “yeterli” oranda zam yapılmasının maliyeti her geçen yıl artmaya devam edecek ve çok uzak olmayan bir tarihte yapılamaz hale gelecektir.

Asgari ücretin hesaplanmasında, çalışanların haklarının tam olarak verilebilmesi için enflasyon oranında artışa ilave olarak ülke ekonomisinin büyüme oranı kadar da artış yapılmalıdır. Bir başka ifadeyle, asgari ücretin satın alma gücünün muhafaza edilmesi ve bunun üzerine Türkiye ekonomisinin büyümesiyle oluşan refah payının asgari ücretli çalışanlara da adil bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. 2023 yılında asgari ücretlinin hakkının teslim edilebilmesi için asgari ücrete %120 oranında zam yapılarak 12.100 TL’ye yükseltilmesi gerekmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.