Hastanelerde şiddeti önlemek için yeni adım; ‘Gri Kod’

Hastanelerde şiddeti önlemek için yeni adım; ‘Gri Kod’
Yayınlama: 02.09.2023
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı şiddeti önlemek için hastanelerde ‘Gri Kod’ dönemi başlıyor.

Fahrettin Koca Mardin’de gerçekleştirdiği konuşmasında, ikinci beyaz reform kapsamında sağlık sisteminde pek çok yenilik yapılacağını belirtti. Koca,  önümüzdeki dönemde daha çok sağlığa şiddetin sebeplerini ortadan kaldıracaklarını vurgulayarak; “Önümüzdeki dönemde daha çok sağlıkta şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik çaba içerisinde olacağız. Şiddet, çok yönlü sebepleri olan bir durum. En önemli sebeplerden bir tanesi de çalışma ortamı. Çalışma ortamlarını her geçen gün daha nitelikli, hastamıza hizmet edebilir hale getirmek istiyoruz.” dedi.  Vatandaşa daha kaliteli hizmet sunabilmek amacıyla 32 bin yeni personel istihdam etmeyi planladıklarını duyurdu.

Hastanelerde ‘Gri Kod’ devri başlıyor

Bakan Koca hastanelerde şiddeti önlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı ile ortak projeler yürüttüklerini beyan etti. Bu kapsamda ‘Gri Kod’ uygulamasının hayatına geçirileceğini ifade ederek,  Ayrıca “Gri Kod’ denilebilecek, Beyaz Kod öncesi devreye girecek erken uyarı sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu öncü kodla özellikle şiddet olma ihtimalinin düşünüldüğü durumlarda emniyet, hastanenin güvenlik görevlileri ve hastane idaresi haberdar edilecek. Bu süreçte hastanın hizmeti devam edecek. Gri Kodla karakol şiddet riskinden haberdar edilecek ama emniyet görevlilerinin hastaneye gelişi Beyaz Kod verilmesi durumunda devreye girmiş olacak. Sistemle amacımız şiddet yaşanmadan önüne geçilebilmesi, bunu bir öncül alarm sistemi olarak düşünebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Şiddet eyleminde bulunan tekrar hastaneye gelirse “Gri Kod” ile izlenecek

Hastanelerde daha önceki şiddet eylemlerinden ötürü hakkında Beyaz veya Gri Kod verilmiş kişilere yönelik de bazı uygulamaların sistemle geleceğini anlatan Koca,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önce Gri Kod veya Beyaz Kod verilmiş olan bir kişi, sonraki süreçte hastaneye geldiğinde o hasta için tekrar Gri Kod verilecek. Yani bu hasta hizmetini alacak ama güvenlik elemanlarının, idarenin kontrolünde, bilgisinde olacak. Böylelikle verilen hizmetin önceden alınan önlemle daha güvenli olması sağlanacak.”  Yeni uygulama ile ‘Gri Kod’ alan kişi hastaneye sonraki gelişinde izlenecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.